Hlavní obsah

FBI: vražd v USA přibylo, zločinnost klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Z výroční zprávy amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) plyne, že vražd v zemi už čtvrtý rok přibývá, zatímco počet jiných násilných trestných činů klesá. Loni bylo spácháno 16 500 vražd, tedy o tisíc více než v roce 1999 a o 1,7 procenta více než předloni. Je to přibližně 6 případů na sto tisíc obyvatel. V ČR jsou asi dva.

Foto: zoo Praha, Petr Hamerník

Dvakrát ti to říkat nebudu!

Článek

I přes nárůst vražd jsou loňská čísla stále o 29 procent nižší ve srovnání s rokem 1994, odkdy počet vražd ve Spojených státech do roku 1999 klesal. Znepokojení však způsobuje narůstající počet gangů mladistvých, na jejichž vrub FBI připsala loni 819 vražd, zatímco v roce 1999 jich bylo pouze 580.

"Je jasné, že doba klidu devadesátých let je oficiálně pryč, alespoň pokud jde o vraždy, i když zatím nic nesignalizuje propuknutí epidemie vražd. To, co se odehrává v posledních letech, však nelze přecházet," prohlásil profesor kriminalistiky a práva na Severozápadní univerzitě v Chicagu James Alan Fox.

Zločinnost klesá

FBI uvedla, že počet ostatních násilných trestných činů, tedy zabití, znásilnění a loupeže a přepadení s použitím zbraně, klesl loni ve srovnání s rokem 2002 o tři procenta. Přepadení s použitím zbraně klesá už desátý rok.

Ve srovnání s rokem 1994 klesl počet násilných trestných činů o čtvrtinu.

O 2 desetiny procenta vloni ve srovnání s rokem 2002 klesl i pročet nenásilných trestných činů, jako jsou vloupání do automobilů a krádeže aut.

V termínu bylo vyřešeno 62 procent vražd, zatímco jiných násilných trestných činů jen 46 procent.

Ministr Ashcroft: Nebývalé bezpečí

Ministr spravedlnosti John Ashcroft řekl, že kriminalita klesla, protože administrativa vystupňovala stíhání nejtěžších zločinů spáchaných se střelnou zbraní v ruce, zadržela více osob v souvislosti s drogami a zavírá na delší dobu recidivisty: "Američané, kteří dodržují zákon, se těší z nebývalé bezpečnosti. Věnujeme se prevenci zločinu a udržujeme (ve stejné výši) počty lidí, které naše zákony porušují."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám