Hlavní obsah

Farmaceutická firma Bayer čelí dalšímu skandálu s nakaženou krví

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Farmaceutická společnost Bayer, jedna z největších na světovém trhu, vyvážela v 80. letech krevní konzervy od "podezřelých" dárců do Latinské Ameriky a Asie. Ty "zdravější" přitom zůstávaly v tzv. vyspělých zemích, nejčastěji v USA a Evropě. Na podivných transakcích společnost vydělala desítky miliónů dolarů. Informaci o skandálu dnes přinesl americký deník The New York Times.

Foto: ©Belvedere, Wien

Polibek

Článek

The New York Times tvrdí, že podle dokumentů Bayer, zejména jeho společnost Cutter, přerušil prodávání podezřelých krevních konzerv ve vyspělém světě v lednu 1984. Právě v tomto období prosákla naplno na veřejnost podezření, že surovina původně určená k záchraně lidských životů často obsahuje virus HIV spouštějící smrtící nemoc AIDS. Možné závadné konzervy ale nebyly zničeny, putovaly ještě několik měsíců do chudších oblastí, konkrétně zemí v Latinské Americe a Asie.

Většina nakažených již nežije

Dokazování téměř 20 let staré kauzy je velmi obtížné. Prakticky nikdo už není schopen určit, zda se pacienti nakazili přímo v nemocnicích, či například při rizikových sexuálních stycích. Jen v Hongkongu a na Tchajwanu ale dostalo v roce 1984 krevní transfuze z dodávek Cutteru několik tisíc hemofiliků, více než 100 z nich následně onemocnělo AIDS. Většina z nich se dnešních sporů nedožila.

Bayer: chovali jsme se eticky a humánně

NYT však tvrdí, že dokument doručený do redakce může osoby zodpovědné za transakce přivést před soud. Jde totiž o interní dokument popisující ne zcela čisté obchody s krví. Bayer obvinění odmítá. Prezident firmy Jack Ryan dokonce chování společnosti označil za "zodpovědné, etické a humánní".

Pozůstalí po "léčených" pacientech jsou jiného názoru. "Bylo jim jedno, co se nám stane. Chovali se jako rasisti. Nezajímaly je životy v Asii," říká Li Wei-chun, jehož syn zemřel v roce 1996, v pouhých 23 letech, na AIDS. Byl hemofilik, jenž dostal transfúzi z ciziny. Společnost vyvážela konzervy rovněž do Malajsie, Singapuru, Indonésie, Japonska a Argentiny.  

Bayer i další budou zřejmě platit milióny

Krevními konzervami obsahujícími HIV se v minulosti nakazily desítky tisíc lidí. Tragédie patří k největším kaňkám na dobré pověsti moderní medicíny. Bayer a tři další společnosti vyrábějící závadné krevní konzervy v minulosti jen umírajícím hemofilikům a pozůstalým po nich vyplatily v uplynulých 15 letech kolem 600 miliónů dolarů (asi 18 mld. Kč). Prokážou-li se tvrzení deníku The New York Times, budou platit stovky miliónů i v budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám