Hlavní obsah

EXPO 2005 v Aiči slavnostně zahajuje

Právo, Vladimír Plesník (Aiči)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Slavnostním ceremoniálem za účasti císaře Akihita a jeho syna, korunního prince Naruhita, dnes slavnostně zahajuje Světová výstava EXPO 2005 v japonské prefektuře Aiči. Zítra expozice přivítá první návštěvníky.

Článek

Výstaviště o rozloze 174 ha vybudované přibližně 20 km východně od čtvrtého největšího japonského města Nagoja otevřelo 124 zemím, osmi nadnárodním organizacím a předním světovým firmám příležitost předvádět po šest měsíců nápady, s nimiž pojaly motto výstavy Moudrost přírody.

"Máme všechno připraveno, takže se už jenom těšíme na první hosty," řekla Právu Martina Hončiková, mluvčí české účasti na EXPO. "Československé triumfy na EXPO, především 1958 v Bruselu, 1967 v Montrealu a zejména 1970 v japonské Ósace nasadily laťku hodně vysoko. Hrdě se k nim hlásíme a nechceme se nechat zahanbit," dodala.

Vrchol 24. června

V českém pavilónu chtějí jeho tvůrci v čele s Petrem Niklem okouzlit hrou světel a zvuků. V Zahradě fantazie, pilíři české expozice, si budou moci pohrát se šestnácti originálními zvukovými a světelnými nástroji, např. vodním klavírem, jehož prodloužená kladívka na hladině bazénu vytvářejí obrazce, a přenesou je na stěny, či Kapkostrojem Milana Caise, který po pumpováním vrhá kapky na činely.

"Výstavu doprovodí celá řada akcí, přehlídek skla, filmů, výtvarného umění či hudby a představení některých regionů. Zejména na úspěch dvojice sklářských legend Jaroslava Brychtová - Stanislav Libenský Japonci nezapomněli. Vrcholem se stane Český den 24. června," dodala Hončiková.

V pavilónu samozřejmě nechybí česká restaurace. "Denně má na jídelníčku výběr z deseti jídel," uvedla mluvčí.

Rozsáhlé investice

Šetrný, vnímavý vztah k přírodě a životnímu prostředí dominuje celé výstavě. Bioplíce, 150 metrů dlouhá a 12 metrů vysoká stěna z rostlin, vylučuje kyslík a pohlcuje oxid uhličitý. Návštěvníci mohou jezdit autobusy s hybridními motory, jež kombinují pohon na vodík a benzín - vyrobila je automobilka Toyota, která v Aiči sídlí.

Japonci, kteří do výstavy investovali na 21 mld. jenů (asi 4,5 mld. Kč), doufají, že si ji během 185 dní nenechá ujít na 15 miliónů zájemců. Každý desátý by měl přijet ze zahraničí, především z Asie a USA. Přilákat je má mimo jiné asi stovka robotů nejvyspělejší generace.

Dva z nich, Pal a Chum, ukáží návštěvníkům cestu na toalety, jiní zaskočí při hlídání dětí, jimž dokonce zatancují. Další skupina hraje na hudební nástroje. "Někteří experti mají EXPO za přelom, protože pak už přijdou dodávky robotů ve velkém," zaprognózoval si tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám