Hlavní obsah

Exploze zasáhla letiště ve španělské Zaragoze

Novinky, DPA, El País

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZARAGOZA

Silná exploze otřásla v pátek krátce po poledni prostranstvím letiště ve španělské Zaragoze. Na atentát upozornil předem anonymní hlas redakci baskického deníku Gara. Nálož explodovala asi 300 metrů od terminálu.

Článek

Španělský deník El País uvedl, že výbuch se ozval krátce po poledni. Podle prvních informací explodovaly u letiště granáty.

Policii se podařilo včas prostranství vyklidit. Nikdo proto nebyl zraněn. V době atentátu byli na místě už jen pracovníci letiště a bezpečnostní složky.

Cestující se podařilo díky varovnému telefonátu včas evakuovat. Společnost provozující letiště uvedla, že pasažérů v prostoru terminálu moc nebylo. První let totiž měl být odbaven až dnes pozdě odpoledne.

Baskicko a jeho svoboda - ETA

  • Euzkadi ta Askatasuna - ETA
  • organizace usiluje o vytvoření samostatného státu
  • vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV)
  • původně bojovala proti diktátoru Frankovi, v roce 1968 vyhlásila ozbrojený boj španělské vládě
  • politickou větví ETA je strana Jednota (Batasuna, dříve Herri Batasuna, HB).

Způsob provedení akce svědčí o tom, že v jejím pozadí stojí stoupenci radikální organizace ETA usilující o odtržení Baskicka od Španělska. Ta se údajně v telefonátu do redakce Gara k akci již přihlásila.

Související témata:

Výběr článků

Načítám