Hlavní obsah

Evropu sužují rekordní vedra, v Portugalsku teplota přesahuje 45 stupňů

Právo, Novinky, jdu, ivi

Celá Evropa se potýká s neobvyklou vlnou veder, na většině kontinentu teploty přesahují tropických třicet stupňů. Sobota se tak může stát rekordně nejteplejším dnem na kontinentu. Na jihu Španělska a Portugalska se v sobotu očekávali teploty převyšující 45 stupňů. Ve Španělsku přitom na následky veder zemřel v sobotu už třetí člověk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pyrenejský poloostrov zasáhla vlna vederVideo: Reuters

 
Článek

V portugalském vnitrozemí na některých místech naměřili v sobotu meteorologové 45,5 stupňů Celsia, uvedl britský server Express. Teploty výrazně přes čtyřicet už několik dní panují také ve Španělsku.

V obou zemích platí až do neděle nejvyšší stupeň výstrahy před horky a meteorologové předpokládají, že na jihu Pyrenejského poloostrova teplota může o víkendu vystoupat výrazně nad 45 stupňů a překonat tak dosavadní rekord kontinentální Evropy. Ten byl naměřen v roce 1977 v Aténách, teploměry tehdy ukazovaly 48 stupňů.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Na jihu Španělska a Portugalska teploty přesahují 40 stupňů

Zatímco ve Španělsku v sobotu zemřel na následky veder už třetí člověk, jih Portugalska se potýká především s rozsáhlými lesními požáry, které se snaží dostat pod kontrolu přes 700 hasičů. Podle Expressu místní orgány už evakuovali dvě vesnice, aby předešli stejnému neštěstí, které postihlo minulý měsíc Řecko. Při tamních požárech tehdy zemřelo přes devadesát lidí, kteří nestačili utéci.[celá zpráva]

Místní si před vedry neoddychnou ani v noci, teploty se zde držely nad 30 stupňů, například na córdobském letišti naměřili 37,5 stupňů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Švédsko trápí kromě veder i časté lesní požáry, podepisuje se na tom sucho a silný vítr

 V Maďarsku řádila bouřka

S extrémně horkým počasím se potýká i zbytek Evropy. Maďarsko v pátek překvapila náhlá bouřka, která se zformovala nad jezerem Balaton. Úder blesku zasáhl čtyři lidi, kteří se skrývali na pláži pod stromem. Stav jedné ze zasažených zústaval v sobotu kritický.

„Stál jsem asi deset metrů od stromu, do něhož uhodil blesk. Pak jsem už jen viděl, že na zemi leží čtyři lidi. Přímo na pláži pak přistály dva vrtulníky a přijely tři sanitní vozy,“ řekl očitý svědek události.

V Nizozemsku museli uzavřít některé části dálnic kvůli roztékajícímu se asfaltu. Ve Francii kvůli vlně veder musela francouzská státní energetická společnost EDF zastavit provoz čtyř reaktorů, uvedl server Express.

Horko trápí i Skandinávii

Výstraha před požáry platí ve Skandinávii. Zvláště ve střední a jižní části Švédska je hrozba požáru umocněna suchem a silným větrem. Sobota však Švédům přinesla četné srážky a pokles teploty k 25 stupňům.

Finský řetězec K-Supermarket se v Helsinkách rozhodl řešit vysoké teploty kolem 30 stupňů, které o jedenáct stupňů přesahují zdejší průměrné teploty, tím, že nechává zákazníky přespávat ve svých klimatizovaných prodejnách.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarsko v pátek překvapila náhla bouře, u Balatonu blesk zasáhl skupinu čtyř lidí.

Rekordní teploty naměřili i v Moskvě, kde sice rtuť dosahuje „jen“ 30 stupňů, je to však o sedm stupňů nad průměrnou maximální teplotou ruské metropole pro toto období. Moskevská radnice proto svým obyvatelům zřídila stovky ochlazovacích místností s klimatizací a dostupnou zdravotní péčí.

Nejpříjemněji je v současné době na Britských ostrovech, teploty se zde blíží k „pouhým“ třiceti stupňům, v Londýně v sobotu naměřili kolem 28 stupňů. Podle Expressu by však teplota na jihu Anglie během víkendu mohla dosáhnout kolem 31 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám