Hlavní obsah

Evropští liberálové, mezi něž patří ANO, budou řešit Babišovu řeč na akci konzervativců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projev expremiéra Andreje Babiše na mezinárodní konferenci konzervativců v Budapešti bude mít dohru. Vystoupení se bude tento týden řešit na stockholmském kongresu evropské liberální frakce ALDE, do níž ANO na evropské úrovni stále patří. Potvrdila to místopředsedkyně europarlamentu Dita Charanzová zvolená za Babišovo hnutí, napsal web Euractiv.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš na konferenci CPAC na začátku května

Článek

„Můžu vám potvrdit, že některé delegace se zajímají o účast pana Babiše na konzervativní konferenci v Budapešti a chtějí to probrat na kongresu ALDE ve Stockholmu,“ napsala webu Charanzová. Politička, která není členkou ANO, ale byla za něj zvolena, postupně dosáhla až na post místopředsedkyně ALDE.

Nová frakce Renew, jejíž je ALDE součástí, je se 101 členy třetím nejsilnějším uskupením v europarlamentu, který čítá 705 členů. „Situaci pozorně sledujeme,“ řekl webu mluvčí frakce Renew s odkazem na Babišův projev. Řekl však zároveň, že není výjimkou, že jednotliví členové frakce zaujímají rozdílné postoje.

„Aby bylo jasno: žádný člen naší politické rodiny by neměl sdílet pódium s tímto davem (představiteli konzervatismu, pozn. red). Je to neslučitelné s členstvím ve straně ALDE, Renew Europe,“ kritizovala Babiše podle Euractivu například nizozemská europoslankyně a členka liberální frakce Sophie in ’t Veld.

Po boku Orbána i trumpovců

Mezi řečníky na mezinárodní konferenci konzervativců CPAC v Budapešti, která byla na začátku května, byli vedle Babiše například maďarský premiér Viktor Orbán, lídr rakouské FPÖ Herbert Kickl či příznivci amerického exprezidenta Donalda Trumpa jako Tucker Carlson, bývalý moderátor stanice Fox News. Přijel i český exprezident Václav Klaus, který na této akci vystoupil už předchozí rok.

Organizátoři akce Babiše představovali jako „konzervativního vůdce“. Český expremiér se ale tehdy proti takovému označení ohradil s tím, že jeho ANO je „catch all party“, tedy stranou pro všechny. „Národní svrchovanost, svoboda slova, zdravý rozum, neideologické vzdělávání, konzervativní hodnoty, naše tradice, náš způsob života - to vše je pod útokem Bruselu,“ řekl mimo jiné v tehdejším projevu Babiš.

Nad Babišovou účastí se tehdy podivoval například nynější slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský. „Andrej Babiš je lídrem politické strany ANO, která je členem ALDE. Jak hodlá na CPAC prezentovat liberální vizi pro budoucnost Evropy, je pro mě záhadou,“ napsal tehdy.

Orbán přivítal v Budapešti „ochránce svobodného světa“ Babiše a Klause

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám