Hlavní obsah

Evropský tisk: Schröder je odvážný, ale nezvítězí

HAAG/MOSKVA/LONDÝN

Řada komentářů úterního evropského tisku oceňuje odvahu německého kancléře Gerharda Schrödera, s níž se po prohraných zemských volbách rozhodl jít do střetu na celostátní úrovni a prosazuje předčasné parlamentní volby. Málokterý z komentátorů mu však dává šanci v těchto volbách zvítězit; většina očekává jeho prohru a spekuluje o tom, co to bude pro Evropu znamenat.

Článek

"Schröderovi patří dík. Svým oznámením předčasných voleb nutí Německo a možná celou Evropu zahájit vážnou debatu o své globální konkurenceschopnosti a o roli státu v ekonomice," píše švýcarský deník Tages-Anzeiger.

"Nepopulární reformy sociálního státu, pokud je chce vláda skutečně prosadit, vyžadují souhlas občanů. Tuto legitimaci si chce Schröder nechat vystavit ve volbách. Díky němu musí opoziční CDU/CSU konečně zformulovat svou vlastní reformní politiku a Německo si bude muset vybrat. Žádný volič pak už nebude moci říci, že neznal důsledky svého výběru," uzavírá list.

Nepřipravená opozice

Francouzský Le Monde uznale konstatuje, že Schröder svým nečekaným oznámením předčasných voleb nachytal opozici nepřipravenou. Té nyní nezbývá nic jiného než si do čela postavit Angelu Merkelovou, vůči níž má dosavadní kancléř značný náskok v osobních preferencích. Může tak doufat, ať už oprávněně nebo ne, že tento duel může vyhrát, zvlášť pokud vydrží oživení ekonomiky projevující se v posledních týdnech.

Podle ruského deníku Kommersant prokázal Schröder odvahu, která se mu může vyplatit za čtyři roky.

"Předčasné volby budou asi Schrödera stát jeho úřad. I když ale prohraje, nebude to žádná ostuda. Jeho rozhodný krok mu může přinést nové přívržence, jako politik získá reputaci, že respektuje mínění lidu a na své funkci nelpí. Na to u nás (v Rusku) nejsme zvyklí, u nás je obvyklé, že se politici chovají jinak a svých postů se drží zuby nehty. Schröderovi ale jeho jeho dnešní postoj může pomoci k návratu v roce 2009, po čtyřech letech vlády křesťanských demokratů vedených nepříliš charismatickou Angelou Merkelovou," míní ruský list.

Oživení bez Německa nebude

"Může Schröder německé voliče ještě jednou přesvědčit?" ptá se nizozemský deník de Volkskrant. Tentokrát kancléř nemá po ruce amerického fackovacího panáka (odmítání války v Iráku), na němž se vyprofiloval v minulých volbách. Bude trvat na pokračování reforem nebo převezme levicovou rétoriku části své SPD? Nejpravděpodobnější je, že to bude ode všeho trošku, píše list.

Evropu však nečeká v žádném případě růžová perspektiva, protože hospodářství EU nemůže ožít bez Německa. K tomu je zapotřebí politické vůle v Berlíně, a tu není cítit ani u SPD, ani CDU/CSU, žonglující s nevýraznými alternativními programy.

Neplnění vlastních slibů

Britský The Guardian lituje, že Schröder tentokrát volební střetnutí asi bohužel nezvládne. "Schröder má velké schopnosti dokázat přežít. Také v roce 2002 jej před porážkou zachránila kombinace dobrého managementu povodní a antiamerického postoje kvůli Iráku. Tentokrát jej však poráží neplnění vlastních slibů oživit německé hospodářství. Vedení CDU tentokrát zřejmě nedokáže samo sebe připravit svou neschopností o vítězství. Bohužel."

Opačné závěry dělá konzervativní britský The Daily Telegraph. "Schröder musí prohrát. Merkelová zasluhuje dostat svou šanci, protože Schröder už po několikáté nesplnil sliby oživit ekonomiku a snížit nezaměstnanost. Zklamal tak podle svých vlastních měřítek, a měl by proto být odejít."

Německý motor EU

Liberální švédský deník Dagens Nyheter vidí jako pravděpodobnější Schröderovu prohru, nehledě na odvážný šachový tah s předčasnými volbami. Když šéf nejdůležitější členské země EU takovým způsobem dá svůj post v sázku, ostatní země zatají dech a myslí na to, jaký vliv bude mít výsledek třeba na příští rozpočet EU.

"Celkově je přání Evropanů jasné: aby němečtí voliči dali své příští vládě takový mandát, který by umožnil opět nastartovat německý motor EU," míní list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám