Hlavní obsah

Evropské noviny: Miloševičova smrt je chybou soudu

Evropský tisk se v pondělí v ohlasech na úmrtí bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče shoduje v názoru, že jeho smrt je velkou chybou haagského tribunálu a znamená další vážné komplikace pro budoucí vývoj na Balkáně.

Článek

"I když bude úmrtí objasněno, budou o něm mnozí nadále pochybovat. V každém případě se Miloševičovi podařilo dosáhnout dvou výsledků: učinit proces pár týdnů před vynesením rozsudku neplatným a vrhnout na mezinárodní tribunál podezření ze spoluúčasti na jeho zabití," napsal italský deník La Repubblica.

Pro soudní tribunál je teď podle francouzského listu Libération ještě důležitější zmocnit se bosenskosrbských vůdců Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče, France soir to pro něho považuje za "jediné řešení".

Švýcarský Neue Zürcher Zeitung upozorňuje na to, že "ti, kdo vládnou v Bělehradě dnes, se budou moci snadněji distancovat od zločinů předchozího režimu, protože budou moci poukazovat na to, že Milošević nebyl odsouzen, a byl tudíž nevinný...".

La Libre Belgique píše: "Miloševičova smrt připravuje jeho oběti o poslední zadostiučinění. Haagský tribunál tak ztrácí svého hlavního obžalovaného a ocitá se znovu v centru bouře. Okolnosti Miloševičovy smrti a smrti dvou dalších vězňů musí být beze zbytku a nezávisle objasněny. Už proto, že na Balkáně měly vždy velký vliv pověsti a duchové."

Byla to plánovaná likvidace, tvrdí vdova

"Je téměř nemožné nad Miloševičem truchlit," uvádí budapešťský Magyar Hírlap." Přesto to byla obrovská chyba, že jeho nemoc nebyla seriózně léčena. Nepodařilo se plně objasnit jeho odpovědnost, a to bude Srbům chybět. Vypořádání se s minulostí to v Srbsku zpomalí, ale Srbové mu stejně neujdou. Milošević sice nebyl pravomocně odsouzen, ale to neznamená, že se jeho smrt rovná osvobození," dodává deník.

"Pro haagský tribunál přichází Miloševičova smrt v nejméně vhodnou chvíli," píše rumunský list Adevarul. "Teď už se nikdy nedovíme, jestli by mu byly jeho zločiny prokázány, nebo ne. A pro bělehradské úřady teď bude ještě těžší spolupracovat při vydání Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče."

Pondělní vydání bělehradského listu Večernje novosti přináší rozhovor s Mirjanou Markovičovou, vdovou po Miloševičovi. "Byl mimořádně vyčerpán, což mohlo zapříčinit to, co se stalo v sobotu. Nelze ale vyloučit ani jiné příčiny, které ukončily jeho život," prohlásila Markovičová, která v současnosti údajně žije v Rusku. List místo ani čas pořízení rozhovoru neuvedl.

"Byla to plánovaná fyzická likvidace," konstatovala v závěru rozhovoru Miloševičova manželka, která je v Srbsku stíhána za korupci.

Reklama

Související články

Miloševič má vysoký tlak, soud byl odložen

Bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič (63) má nebezpečně vysoký krevní tlak a mohl by dostat infarkt. Uvádí se to v lékařské zprávě, která byla...

Čeští bachaři pohlídají Miloševiče

Čtyři příslušníci české vězeňské služby by se měli stát dozorci věznice v Haagu, která slouží Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Milošević zemřel na infarkt

Bývalý srbský a jugoslávský prezident Slobodan Milošević zemřel na infarkt. Oznámil to v neděli pozdě večer Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Výběr článků

Načítám