Hlavní obsah

Zrcadlo nešťastné královny Marie Antoinetty šlo do dražby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za 10 tisíc liber (téměř 300 tisíc korun) se ve Velké Británii vydražilo zrcadlo, které kdysi patřilo francouzské královně Marii Antoinettě. Posledních čtyřicet let viselo v koupelně dosavadního majitele, informovala stanice BBC. K mání bude brzy v aukci i elegantní střevíček popravené královny.

Foto: Profimedia.cz

Marie Antoinetta

Článek

Zrcadlo o rozměrech 50 na 40 centimetrů má na sobě připevněný štítek, který potvrzuje, že bylo majetkem Marie Antoinetty. Podle zástupce aukční síně si ale jeho dosavadní majitel myslel, že „jde spíš o legraci a není to nejspíš pravda”. Proto vzácnou památku, kterou zdědil v 80. letech minulého století od příbuzného, pověsil do jedné z koupelen ve svém domě.

Pravost zrcadla se ale podařilo ověřit. Vyskytuje se totiž na seznamu dražených věcí z majetku někdejšího francouzského císaře Napoleona III. z roku 1889. Císařova manželka Evženie se o život Marie Antoinetty zajímala a sbírala předměty s ní spojené.

Marie Antoinetta byla manželkou francouzského krále Ludvíka XVI. a dcerou české královny Marie Terezie. Ona i její manžel byli v roce 1793 za velké francouzské revoluce popraveni gilotinou.

„Je skvělé si představit, že se do zrcadla dívala samotná Marie Antoinetta,” řekl zástupce aukční síně East Bristol Auctions. „Ukazuje to, že každodenní předměty, které máme, často mohou skrývat tajemství, díky kterým mají cenu malého jmění,” dodal.

Zájemci o předměty spojené s někdejší francouzskou královnou, kteří se nestihli zapojit do aukce o zrcadlo, ale nemusí smutnit. Už v neděli se ve Versailles u Paříže bude dražit bílý střevíc Marie Antoinetty. Vyvolávací cena je mezi osmi a deseti tisíci eury (211 tisíc a 264 tisíc korun), informovala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám