Hlavní obsah

Zproštění viny Nečasové je absurdní, píší na Slovensku

Osvobozující rozsudek nad Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, je absurdní a zároveň fiaskem pro žalobce, komentoval v sobotu slovenský tisk zatím nepravomocné rozhodnutí pražského soudu. Ten někdejší šéfku kabinetu premiéra Petra Nečase zprostil obžaloby ze zneužití vojenské tajné služby. Aféra podle slovenských médií změnila českou politiku a pomohla šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

List Denník N na svém webu v komentáři s nadpisem „Českou madam Pompadour soud osvobodit neměl” označil verdikt soudu za absurdní a mimořádně škodlivý. „V právním státě by se nemělo stát, že moc beztrestně vykonává někdo, kdo k tomu nemá žádný mandát a navíc ji ještě zneužívá,” poznamenal list k postupu Nečasové, která stanula před soudem za údajné zneužití vojenské tajné služby ke sledování chotě tehdejšího premiéra Nečase, za něhož se později provdala.

Podle deníku Nečasová coby milenka premiéra rozhodovala o věcech, o kterých rozhodovat nesměla, a svůj vliv na Nečase zneužívala k osobnímu prospěchu.

„Čechům potopila premiéra a vyplavala zpod obžaloby. Kauza, která otřásla Českem, zatím skončila fiaskem žalobců,” napsal deník Pravda k aféře, která vedla k pádu Nečasovy vlády.

Éra Andreje Babiše

„Rozsudek, který překvapil snad každého,” uvedl list Plus jeden deň, který připomněl, že Nečasová je podezřelá i z dalších trestných činů.

List Sme soudí, že policejní zátah v úřadu české vlády, který aféru spustil, sice vyústil v osvobozující rozsudek, ale zároveň změnil českou politiku a odstartoval éru Andreje Babiše v politice. „To, od čeho si mnozí slibovali, že vytáhne na světlo celou chobotnici fungování zkorumpované české politiky, včera (v pátek - pozn. red.) skončilo možná posledním verdiktem. Nevinní. Právně se tedy nic nestalo, ale česká politika se nezvratně změnila," uvedl deník. Pravice je podle listu zdecimována a padá i její levicová konkurence.

„Ministrem a zanedlouho i premiérem je muž, který se konfliktem zájmů netají a voličům je to už vlastně jedno,” píše list Sme k působení majitele holdingu Agrofert a nynějšího ministra financí Babiše ve vysoké politice.

Nečas podle deníku nebyl dokonalým premiérem, ale ani zdaleka prý nebyl nejhorší v české porevoluční historii. „Jeho vláda nebyla zkorumpovanější než ty předešlé, dala volnou ruku vyšetřovatelům a státnímu zastupitelství a právě to se jí nakonec stalo osudným,” poznamenal list.

Reklama

Výběr článků

Načítám