Hlavní obsah

Známého nizozemského obchodníka odsoudili za fingovanou loupež diamantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších obchodníků s diamanty v Nizozemsku byl odsouzen za podvod a praní špinavých peněz. V rámci vyšetřování pojistného podvodu v roce 2016 totiž zinscenoval ozbrojenou loupež diamantů v hodnotě 4,1 milionu eur (více než 103 milionů Kč) z jednoho ze svých obchodů. Informoval o tom v pátek zpravodajský server The Guardian.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pětapadesátiletý Mischa van Gelder u soudu v Amsterodamu uvedl, že nyní považuje své chování za nepochopitelné, ale že ho motivovaly finanční potíže.

„Takový jsem nebyl, takový nejsem. Udělal jsem něco strašného,” řekl u soudu. Van Gelder, který si už odseděl 76 dní ve vězení, byl odsouzen k trestu odnětí svobody na šest měsíců s částečným odkladem. Navíc musí odpracovat 240 hodin veřejně prospěšných prací.

Van Gelder, jehož rodinná společnost Van Gelder Diamonds prodává soukromým osobám a obchoduje s diamanty ve velkém od roku 1904, policii předstíral, že byl při přepadení donucen pod pohrůžkou zbraně otevřít svůj trezor. Ve skutečnosti však sám celou akci zorganizoval. Vpustil údajné lupiče do svého trezoru, kde se nechal dobrovolně svázat a zamknout.

Černý diamant Enigma vydražili za 91 milionů

Koktejl

Van Gelder souhlasil s tím, že si jeho tři komplicové mohou diamanty z trezoru ponechat, zatímco on se bude snažit získat jejich hodnotu zpět prostřednictvím své pojišťovny.

Jeden z kompliců byl za podvod odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 90 dnů a 200 hodinám veřejně prospěšných prací. Další dva muži, kteří se na zinscenované loupeži podíleli, zatím nebyli dopadeni. Ukradené diamanty se nenašly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám