Hlavní obsah

Černý diamant Enigma vydražili za 91 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný černý diamant Enigma byl v Londýně vydražen za 3,16 milionu liber (zhruba 91 milionů korun). Podle aukčního domu Sotheby's jde o největší broušený diamant, jaký kdy byl prodán v dražbě. Jeho hmotnost je 555,55 karátu, tedy 111,11 gramu. Kupec za něj hodlal zaplatit kryptoměnou, uvedla síň ke středeční dražbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácný černý diamant Enigma se v Londýně vydražil za 91 milionů korunVideo: Reuters

 
Článek

Diamant typu carbonado patří mezi největší broušené diamanty na světě. Vzácné jsou i vzhledem k původu. Na rozdíl od většiny diamantů, které se utvářejí hluboko v zemi při vysokých teplotách a vysokém tlaku, se carbonados vyskytují v usazeninách v blízkosti zemského povrchu nebo na něm.

Tato skutečnost a jejich zvláštní složení ukazují na možný mimozemský původ. Na Zemi se mohly dostat při dopadu meteoritu nebo asteroidu.

Camilla jako královna bude mít korunu královny matky s legendárním diamantem

Koktejl

Carbonados jsou velmi vzácné, dosud byly objeveny jen v Brazílii a Středoafrické republice. Obsahují minerál zvaný osbornit, který se jinak vyskytuje jen v meteoritech.

Černé diamanty jsou většinou staré 2,6 až 3,2 miliardy let, takže tu byly už před dinosaury. Samotné Zemi je přibližně 4,65 miliardy let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám