Hlavní obsah

Změny na mapě cestovatele: Španělsko je rizikové, šest zemí Evropy zelená

Španělsko se na takzvané mapě cestovatele od pondělí posune do červených zemí s vysokou mírou rizika nákazy. Šest států - Belgie, Dánsko, Řecko, Slovinsko, Švédsko a Švýcarsko - se naopak přesune do nejméně rizikové zelené kategorie. Pro tyto země zatím neplatí žádné povinnosti při příjezdu do České republiky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od pátku 9. července se ale podmínky pro cestování dále změní, upozornilo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Pro návraty ze zemí z tmavě červené, červené a oranžové kategorie se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. V případě individuální dopravy je nutné u oranžových států absolvovat antigenní nebo PCR test, u červených PCR test do pěti dnů od návratu.

Cestovatelská mapa se mění, další země jsou bez rizika

Koronavirus

Při návratu ze země s velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po čtvrtečním jednání vlády avizoval, že se od 9. července změní režim návratu a testovat se budou muset lidé při příjezdu ze všech zemí. U zeleně a oranžově označených zemí bude muset cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin nebo PCR testem ne starším než 72 hodin.

Po návratu z červených zemí bude nutný PCR test až 5. den, do té doby samoizolace

Evropa

U červených a tmavě červených zemí budou platit podmínky, které platí aktuálně pouze pro tmavě červené. Zaměstnavatelé současně nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu.

Podmínky při návratu se netýkají lidí, kteří absolvovalyiočkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává ale u všech zemí, kromě zelených, povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Reklama

Výběr článků

Načítám