Hlavní obsah

Zlomili jsme odpor, hlásí armáda od Slavjansku. Mrtvých je prý 500

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinská armáda během úterních intenzivních bojů zlikvidovala silnou základnu povstalců na předměstí jejich hlavní bašty Slavjansku. Podle velitele armádní operace na východě země Vladislava Selezňova padla základna v obci Semenivka. Podle nepotvrzených zpráv padlo 500 povstalců a dalších 1500 bylo zraněno. Armáda má prý tři mrtvé a 50 zraněných.

Foto: ČTK/AP

Separatistický bojovník u Slavjansku

Článek

Do boje se zapojily ukrajinské bitevní letouny a vrtulníky. Selezňov popřel informaci povstalců, že během bojů byl sestřelen jeden armádní vrtulník a bitevní letoun Su-25. Palbou byly podle Selezňova poškozeny dvě helikoptéry, jejich posádky ale vyvázly bez zranění.

Rozpory panují ohledně úterní operace ukrajinských vojáků u obce Krasnyj Lyman, která leží asi 25 kilometrů severně od Slavjansku. Podle ukrajinských médií armáda obec dříve kontrolovanou separatisty ovládla. Šéf slavjanských radikálů Vjačeslav Ponomarjov ale tvrdí, že vojáci zničili jen několik povstaleckých postů před obcí, samotný Krasnyj Lyman údajně zatím nedobyli.

Agentura Unian napsala, že po celodenním boji byla obec zcela obklíčena a povstalci dostali ultimátum. Část z nich složila zbraně, jiní prý z místa bojů utekli. Server Novosti Donbassa večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstoupili vojáci a v ulicích se pohybují armádní obrněné transportéry. Boje si vyžádaly mrtvé, jejich počet však není k dispozici.

Ostřelování pohraničníků pokračuje

Slavjansk, který je označován za baštu separatistů na východě Ukrajiny, je v obklíčení ukrajinské armády téměř dva měsíce. Podle mluvčí slavjanských radikálů Stelly Choroševové vojáci dopravili do okolí města novou obrněnou techniku včetně tanků, houfnic a samohybných děl. "Kolem města stojí autobusy s lidmi v černých maskovacích uniformách. Jako kdyby povolali všechno, co mají k dispozici," uvedla mluvčí.

Po náletu na pozice povstalců při ruských hranicích se v úterý znovu začalo bojovat u ukrajinské pohraniční základny východně od Luhansku. Pondělní bombardování jednotky vzbouřenců podle agentury Unian zahnalo, v úterý se ale povstalci na své pozice vrátili a základnu pohraničníků znovu ostřelují.

"Jsme znovu v obklíčení, situace je krajně obtížná," citovala agentura jednoho z pohraničníků. Povstalci prý k hranicím povolávají posily a pohraničníci bez letecké a pozemní podpory situaci sami nezvládnou, uvedl Unian.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ukrajinská armáda současně v úterý vedla operaci severně do Doněcku. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov navečer oznámil, že vojáci oblast od vzbouřenců „zcela vyčistili”. Armáda současně uzavírá hranice na severu a východě Luhanské oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám