Hlavní obsah

Zloději svázali majitele zámku u Paříže jeho kravatami a ukradli šperky za 52 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Šestice zlodějů přepadla ve čtvrtek nad ránem majitele jednoho z nejkrásnějších francouzských zámků Vaux-le-Vicomte. Z trezoru devadesátiletého hraběte Patrice de Vogüé a osmasedmdesátileté hraběnky Cristine ukradli hotovost a šperky v hodnotě dvou milionů eur (v přepočtu asi 52 milionů korun), napsal server týdeníku Stern.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Vaux-le-Vicomte

Článek

Majitelé zámku byli přepadeni v soukromém bytě, který se nachází nedaleko zámku přezdívaného Malé Versailles. Maskovaní zloději nebyli ozbrojeni, rozespalého hraběte a jeho ženu spoutali kravatami, které sebrali v jeho šatníku. Vzápětí vybrakovali jejich trezor. Mezi ukradenými skvosty byly šperky se smaragdy. Z interiérů zámku nezmizely žádné umělecké sbírky.

Zámek si nechal postavit Nicolas Fouquet, ministr financí samotného krále slunce Ludvíka XIV. Postaven byl za pět let a svou nádherou a luxusem vyrazil dech samotnému králi. Předčít v okázalosti krále se Fouquetovi nevyplatilo. Vzápětí byl zatčen a proces s ním trval tři roky. Na popravišti bývalý ministr neskončil, ale zbytek života strávil v pevnosti Pignerol. Král zámek zabavil a současně nechal výrazně rozšířit a přestavět Versailles.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zámek Vaux-le-Vicomte a část jeho parku

Součástí je i 500 hektarů pozemků, z nichž část tvoří rozlehlý park, zahrady a obora.

V roce 1705 koupil zámek maršál de Villars. V průběhu dalších let změnil majitele ještě několikrát. Současným majitelem je hrabě Patrice de Vogüé, který ho veřejnosti zpřístupnil v roce 1968 a spolu se svými syny se snaží stavbu zvelebovat a pořádat akce, které lákají další návštěvníky.

Zámek přezdívaný Malé Versailles každý rok navštíví zhruba 250 tisíc lidí. Patří také mezi jedno z neoblíbenějších míst pro konání svateb. V roce 2007 jeho kouzlu neodolala ani francouzská basketbalová hvězda Tony Parker, který se zde oženil s americkou herečkou Evou Longoriovou. Zámek je oblíbený mezi filmaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám