Hlavní obsah

Životy by mohly zachraňovat zdravotní drony, jsou rychlejší než sanitka

Chicago

Bezpilotní letouny nemusí jen slídit či zabíjet. Mohou také zachraňovat životy. Ukázalo se, že k lidem se srdeční příhodou mohou drony vybavené defibrilátory dorazit o téměř sedmnáct minut dřív než sanitky. Ti, kdo volali o pomoc, díky tomu mohou zachránit život, který by jinak vyhasl. Uvádí to studie publikovaná v odborném magazínu Journal of the American Medical Association.

Drony se dostanou k lidem s infarktem v odlehlých oblastech o 17 minut dříve než záchranářiVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Představa, že může být dron vybavený defibrilátorem vyslán v řádu sekund od telefonátu na tísňovou linku a snížit tak rychlost reakce o dvě třetiny, znamená vše. Protože pokud se snažíme zachraňovat životy, není to o tom, že čas jsou peníze, ale o tom, že čas znamená život. Čím rychleji se tam dostaneme, tím víc životů můžeme zachránit,“ cituje agentura AP Clyda Yancyho z Feinberg School of Medicine v Chicagu.

Yancy upozornil, že devět z deseti lidí, které postihne srdeční příhoda mimo nemocnici, nepřežijí nebo přežijí, ale nesou si trvalé následky. Drony by to brzy mohly změnit. Zejména v odlehlých venkovských oblastech.

Podmínkou je ovšem to, že ten, kdo dron přivolá, bude muset umět poskytnout pomoc a použít při tom defibrilátor. Drony by tak musely být vybaveny ještě jednoduchým návodem.

Řada lidí totiž pod dojmem nerealistických filmových scén ne zcela správně chápe funkci defibrilátoru, který ve skutečnosti „nenahazuje” už nebijící srdce. Naopak jeho tlukot zastavuje a „restartuje” v případě fibrilace či tachykardie, kdy orgán pumpuje nepravidelně nebo příliš rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám