Hlavní obsah

Žije v Moskvě s milenkou? Německý miliardář možná před lety fingoval smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Karl-Erivan Haub, spolumajitel a ředitel německého maloobchodního gigantu Tengelmann Group, byl v roce 2021 prohlášen za mrtvého. Mělo se za to, že zemřel v Alpách, ve kterých tři roky předtím záhadně zmizel. Nyní se ale objevilo podezření, že Haub je naživu a žije s milenkou v Moskvě. Ta má být údajně napojena na ruskou FSB.

Foto: Profimedia.cz

Podle oficiálních záznamů zesnulý německý miliardář Karl-Erivan Haub, bývalý ředitel Tengelmann Group

Článek

Investigativa skupiny německých novinářů z televize RTL naznačuje, že německý miliardář a bývalý majitel gigantu Tengelmann Group, do kterého patří mimo jiné i řetězce OBI a KiK, Karl-Erivan Haub, by mohl být naživu. O kauze informuje také server Newsweek.

Naposledy byl Haub oficiálně spatřen v dubnu roce 2018 při zdolávání jednoho z horských vrcholů ve švýcarských Alpách. Další ráno bylo nahlášeno jeho zmizení. Od té doby ho údajně nikdo nespatřil a o tři roky později, v roce 2021, byl prohlášen za mrtvého.

Tým novinářů německé televize RTL, který zmizení Karla-Erivana Hauba vyšetřoval, podal v květnu 2023 trestní oznámení s tím, že miliardář mohl předstírat vlastní smrt.

Novináři v čele s investigativní reportérkou Liv von Boetticherovou uvedli, že okolnosti jeho smrti by mohly souviset s Veronikou Ermilovovou, Ruskou s vazbami na tajnou službu, s níž měl Haub vést dvojí tajný život. Ermilovová pracovala v agentuře na lyžařské a další horské zájezdy.

Fotografie z roku 2021

„Existují silné indicie, že své zmizení mohl způsobit úmyslně a přinejmenším část jeho rodiny o tom věděla a proti svému lepšímu úsudku to tajila před kolínským okresním soudem a veřejností,“ uvedla Boetticherová.

V Alpách obnovili pátrání po německém miliardáři, šanci na přežití má minimální

Evropa

Boetticherová uvedla, že na podzim roku 2022 získala fotografie, na nichž byl zřejmě Haub v únoru 2021 v Moskvě. „Pokud je mi známo, tyto fotografie měl Christian Haub k dispozici v době, kdy v květnu 2021 před kolínským okresním soudem čestně prohlásil, že nemá ‚žádný spolehlivý důkaz‘, že je jeho bratr stále naživu,“ uvedla.

Christian je nyní v Kolíně nad Rýnem vyšetřován kvůli obvinění, že mohl poskytnout nepravdivá prohlášení. Informoval o tom místní zpravodajský server Zeit Online. V obvinění stojí, že mohl mít spolehlivý důkaz, že je jeho bratr stále naživu. Christian jakékoliv obvinění odmítá.

S milenkou v Moskvě

Podle novinářů je údajná Haubova milenka, se kterou byl před svým zmizením v telefonickém kontaktu, napojena na ruskou zpravodajskou službu FSB. „Na tomto základě probíhalo vyšetřování ze strany interních vyšetřovatelů a speciálně pověřených agentur v Rusku,“ řekla Boetticherová. „Existuje záznam, který ukazuje, že vyšetřovatelé předpokládali, že Haub je v Rusku, a také uvedli, že by mohli získat jeho fotografii za 100 tisíc eur,“ dodala.

Německé státní zastupitelství nicméně zdůraznilo, že stále neexistuje dostatek důkazů o tom, že je Karl-Erivan Haub naživu, a že v současné době není důvod žádat o zrušení jeho úmrtního listu.

Zemřel majitel řetězce OBI, jeden z nejbohatších Němců Erivan Haub

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám