Hlavní obsah

Žháři umrtvili výrobu elektromobilů v braniborské Tesle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokojný protest se změnil v čiré násilí. Ekologičtí radikálové v úterý ráno ochromili žhářským útokem automobilku Tesla v braniborském Grünheide (12 500 zaměstnanců). Celá továrna, město Erkner a části Berlína se ocitly bez elektřiny.

Foto: Gateau Christophe, ČTK

Továrna Tesla v braniborském Grünheide

Článek

Ve 4:50 ráno zapálila hlasitá rána rozvodnu ve Steinfurtu nedaleko továrny Tesla, oznámil na dotaz listu Bild hasičský dispečink v Oderlandu.

Podle hasičů shořel sloup nadzemního vedení na poli mezi Gosen-Neu Zittau a Steinfurtem. Policejní mluvčí Roland Kamenz podle stanice ARD sdělil, že vzplál volně stojící sloup elektrického vedení v poli. Původně se hovořilo o trafostanici. „Vyšetřujeme ve všech směrech. Prvotní podezření se týká žhářství,“ prohlásil k možné příčině. Podle společnosti Tesla úřady o několik hodin později oznámily, že příčinou výpadku byl žhářský útok.

Zaměstnanci na noční směně Tesly museli opustit továrnu, zatímco pracovníci na ranní směně, kteří měli nastoupit v šest hodin ráno, nesměli do areálu vkročit. Výroba v jediném evropském závodě Tesly se zastavila. Důsledkem jsou milionové ztráty pro automobilku.

„Od té doby je bez proudu také nedaleké městečko Erkner (12 tisíc obyvatel) a části Berlína,“ vysvětlil dispečink. „Do akce šly tři sbory dobrovolných hasičů, zaměstnanci dodavatele elektřiny a policie.“

Kromě toho v průmyslové zóně Freienbrink vedle závodu Tesla je ochromena práce v logistických halách sítě supermarketů Edeka a dalších firem.

Bezos vystřídal Muska na pozici nejbohatšího člověka světa

Ekonomika

Poplach kvůli bombě

Ale v 6:40 ráno se záchranné složky bleskově stáhly. Vedle hořícího transformátoru objevily stan ekologických radikálů s výstražným nápisem: „Zde je zakopána výbušná munice!“

„Policie a hasiči se mohou vrátit až poté, co místo prohledají pyrotechnici a prohlásí ho za bezpečné. To však může trvat i několik hodin. Do té doby se v gigafactory nebudou vyrábět žádná auta Tesla,“ napsal Bild.

Odpůrci rozšíření továrny obsadili les

Od minulého týdne asi 80 až sto ekologických aktivistů okupuje část státního lesa v Braniborsku východně od továrny Tesla, který chce společnost Elona Muska v případě rozšíření svého areálu vykácet.

Aktivisté postavili asi deset domků na stromech a oznámili, že hodlají vydržet co nejdéle. Policie okupaci prozatím toleruje do 15. března – za přísných podmínek. Aktivisté například nesmějí v lese rozdělávat oheň ani nechávat odpadky.

Foto: Profimedia.cz

Ekologičtí radikálové obsadili minulý týden část lesa u továrny

Proti plánům Tesly na rozšíření se vyslovila také občanská iniciativa Grünheide, která se squattery projevuje solidaritu.

Protest iniciativ „Stop Tesle“ a „Robin Wood“ se odehrával pokojně – až do úterního rána. Nyní se musí zjistit, zda se někteří z okupantů lesa podílejí na žhářském útoku – nebo zda za ním stojí jiní ekologičtí radikálové, uzavírá Bild.

Poslední generace končí s přilepováním k silnicím

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám