Hlavní obsah

Přestaňte šmátrat na ňadra Molly Maloneové, zní z Dublinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sáhnout si na dohladka vyleštěné konkrétní místo na specifické soše má přinášet štěstí, zdraví či bohatství v různých koutech světa. Zejména v posledních letech se celý proces obohatil ještě o pózování při osahávání sochy a nezbytné sdílení snímku na sociálních sítích. V Dublinu ale mají dotýkání se ikonické sochy dost a prosí turisty: Přestaňte osahávat prsa Molly Maloneové.

Foto: Profimedia.cz

Bronzová Molly Maloneová je turisty osahávána na denním pořádku.

Článek

Bronzová socha lidové hrdinky Molly Maloneové v centru Dublinu je oblíbeným cílem turistů. Možná až moc oblíbeným, respektive záleží na tom, jak je vyjadřována jejich přízeň. Městská rada podle Independentu kvůli chování značného množství obdivovatelů zvažuje podniknutí kroků, které by bronzovou sochu ochránily před nechtěnou interakcí.

Kdo je Molly Maloneová?

Molly Maloneová je irskou folklorní hrdinkou z písně o prodavačce mušlí na dublinském městském trhu, která zemřela v mladém věku na horečku. Všeobecně známá píseň je považována za neoficiální městskou hymnu.

Bronzovou sochu prodavačky mušlí tlačící svůj vozík vytvořila umělkyně Jeanne Rynhartová a byla instalována v roce 1988 v rámci oslav tisíciletí města. Před dublinskou turistickou kancelář na Suffolk Street, kde sídlí dnes, byla přesunuta roku 2014.

Nejhorší novodobí vandalové napříč kontinenty

Cestování

Kampaň za ukončení tradice, která má reprezentovat mizogynii, započala studentka Tilly Cripwellová. „Spousta lidí kolem ní povykuje, líbá ji na tváře či prsa, je to nevhodné. Snižuje to její hodnotu k výsměchu, a ne pravoplatnému statusu národní památky,“ uvedla Cripwellová pro Telegraph.

Ray Yeates z dublinské rady sdělil v oficiálním prohlášení: „Městská rada Dublinu si je vědoma hlášení o znepokojení, které působí skutečnost, že se lidé dotýkají sochy Molly Maloneové. Pro žádnou sochu není přínosné, aby s ní bylo takto nakládáno, může ji to poškodit. Rada zvažuje opatření, která by mohla zefektivnit ochranu sochy, jež byla nedávno opravována kvůli vandalismu. Molly Maloneová je důležitou postavou dublinského folkloru a s touto sochou by se mělo stejně jako s veškerým veřejným uměním zacházet vždy s respektem.“

Častý cíl vandalů

Poškození se socha dočkala hned třikrát během loňského podzimu, kdy vandalové posprejovali její ňadra. Ta bývají, vyjma stavu těsně po rekonstrukci, ohlazena do světlejší zlatavé barvy právě díky zvyku si na ně sahat pro štěstí. Konkrétně si lidé, kteří se jich dotknou, mají podle pověsti zajistit sedm let přízně štěstěny.

Foto: Profimedia.cz

Bronzová socha Ronalda s Funchalem, hlavním městem Madeiry v pozadí.

S podobnými nešvary jako v Irsku se potýkají městské rady a ochránci památek po celém světě. Kupříkladu na portugalské Madeiře se podobné přízni těší socha tamního rodáka a fotbalisty Cristiana Ronalda. Stejně jako nebohá hrdinka folklorní písně má Ronaldo do hladka vyleštěnou rovněž intimní partii, konkrétně bronzový penis ve fotbalovém dresu, jež už od neustálých doteků září na dálku.

Za přírodními i historickými krásami nedaleko Dublinu

Cestování

Jak malá mořská víla nejen o hlavu přišla

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám