Hlavní obsah

Zemřela Jane Birkinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 76 let zemřela britská herečka, režisérka a zpěvačka Jane Birkinová, považovaná za femme fatale a sexsymbol 70. let. Jak informoval deník Le Parisien, Birkinová byla v neděli nalezena bez známek života ve svém pařížském bytě.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Jane Birkinová v roce 2021

Článek

Le Parisien připomíná, že zpěvačka nedávno ze zdravotních důvodů zrušila koncerty. „Vždy jsem byla velkou optimistkou a uvědomuji si, že ještě potřebuji trochu času, abych mohla znovu vystupovat,“ napsala v květnovém prohlášení.

Jane Birkinová, která se proslavila zejména na francouzské kulturní scéně, má na svém kontě padesátku filmů a 20 alb včetně živých nahrávek. Do povědomí také soužitím s velkou osobností Francie - šansoniérem a bouřlivákem Sergem Gainsbourgem, který zemřel v roce 1991.

Kariéru zahájila v roce 1966 jako jedna z modelek ve slavném snímku Zvětšenina režiséra Michelangela Antonioniho. O dva roky později přesídlila do Francie, kde se při natáčení filmu Slogan seznámila se svým pozdějším manželem, zpěvákem, skladatelem, textařem a hercem Gainsbourgem.

Foto: Profimedia.cz

Jane Birkinová a Serge Gainsbourg v Normandii

V roce 1969 dvojice vydala svůj nejslavnější a kvůli otevřenému sexuálnímu podtextu i velmi kontroverzně přijatý hit Je t’aime, moi non plus.

Z dalších jejích filmů lze jmenovat například Hořčice mi stoupá do nosu s Pierrem Richardem v hlavní roli nebo Smrt na Nilu, kde si zahrála po boku sira Petera Ustinova. Objevila se také ve Zvířeti, kde hlavní roli ztvárnili Jean-Paul Belmondo a Raquel Welch.

Birkinová měla s Gainsbourgem dceru Charlotte, která je rovněž herečkou a zpěvačkou.

V roce 1984 byla po Birkinové pojmenována kabelka francouzské společnosti Hermès (takzvaná Birkin bag), která se prodává v několika různých provedeních. Velmi žádaný módní doplněk stojí tisíce dolarů a zájemkyně o „birkinku“ na ni v pořadníku čekají i roky.

Nápad na zrod kabelky přišel v roce 1981 během letu z Paříže do Londýna, kdy se Birkinová setkala v letadle s tehdejším výkonným ředitelem značky Hermès. Když si posteskla, že nemá žádnou pořádnou kabelku, muž odvětil, že jí nějakou navrhne. A dodal žádost, zda by se mohla jmenovat po ní, tedy Birkin.

Kabelky, které vděčí za své jméno známým ženám

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám