Hlavní obsah

Zemřela Gina Lollobrigida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 95 let zemřela italská herečka Gina Lollobrigida. Ve své době byla známá jako sexuální symbol evropského filmu. Hrála v sedmi desítkách filmů a televizních produkcích. K jejím nejslavnějším filmům patří Krásky noci, Fanfán Tulipán, Zvoník u  Matky Boží, Chléb, láska a žárlivost či Italské prázdniny.

Gina Lollobrigida na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Začínala jako modelka. Ve čtyřicátých letech vyhrála soutěž Miss Roma (Miss Řím) a v roce 1947 skončila třetí na Miss Italia.

Spolupracovala s italskými režiséry, jako byli Alberto Lattuada, Vittorio De Sica, Mario Monicelli, Pietro Germi a Mario Soldati.

Dokázala prorazit i v Hollywoodu. Účinkovala ve filmech, které režírovali Vincent Sherman, John Huston, Carol Reed, King Vidor, Melvin Frank a Robert Z. Leonard. Jejími partnery ve filmech byli například Tony Curtis, Robert Alda, Burt Lancaster, Frank Sinatra, Sean Connery či Anthony Quinn.

Foto: Profimedia.cz

Gina Lollobrigida na snímku z roku 1971

Nejkrásnější žena světa

Ve světě filmu zářila od 50. let jako typická středomořská kráska. Později se ale rozhodla filmovou branži opustit. Dala přednost fotografování a věnovala se také sochařství. Podle mnohých byla nejkrásnější herečkou, ženou své doby.

Gina Lollobrigida (1927-2023)

  • Narozená 4.července 1927 (Subiaco, Lazio, Itálie), zemřela 16. ledna 2023 (Řím, Itálie).
  • Začínala jako modelka, bodovala i v soutěži krásy, v roce 1947 byla třetí v italské soutěži krásy.
  • Vrcholem její herecké kariéry byla 50. a 60. léta.
  • V 70. letech se začala věnovat i jiným oborům, stala se i uznávanou novinářkou, mj. dělala rozhovor s Fidelem Castrem (1974). Prosadila se výrazněji i jako fotografka, sochařka.
  • V 90. letech vstoupila do politiky, ovšem o křeslo v Evropském parlamentu usilovala marně.

Italský deník Corriere della Serra k jejímu úmrtí napsal, že v „nemocnici byla hospitalizovaná již delší dobu.“

Spory se synem

Podle italských médií odešla žena, která uměla žít. V souvislosti s jejím úmrtím připomínají také nedávné události, kdy se dostala do sporů se svým synem. Milko Skofic junior požadoval, aby byla omezena její práva nakládat s majetkem.

Foto: KVIFF

Gina Lollobrigida a Jan Svěrák v roce 1995 v Karlových Varech

Bál se toho, že bude převeden na jiné osoby. Podle něj matka není ve svém věku schopná vnímat případné nápadníky, zda ji nevyužívají. Konkrétně zmínil její mladší obdivovatele. Soud ovšem dal za pravdu jeho mámě, jež si práva disponovat se svým majetkem po tahanicích uhájila.

Štědrá dárkyně

Vedle své lásky k flirtování, k mužům byla ovšem známá také jako žena štědře podporující charitu. Zajímala se zejména o medicínu, podporovala mimo jiné OSN, Unicef.

Foto: KVIFF

Gina Lollobrigida v Karlových Varech v roce 1995

Jejím prvním mužem byl slovinský lékař Milko Skofic. Nikdy se ale netajila tím, že jí zájem mužů lichotí, že ho přímo vyhledává. Když dělala asi svůj nejslavnější rozhovor, jako novinářka, s Fidelem Castrem, shrnula to: „Strávili jsme spolu dvanáct dnů. Nezajímal mě jako politik, vůdce, ale jako muž.“

Podle ní šlo o velmi inspirativní setkání, kde jim oběma byly jasné vzájemné sympatie.

Foto: Profimedia.cz

Gina Lollobrigida

Reklama

Výběr článků

Načítám