Hlavní obsah

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli, potýkal se s legionellou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Ve věku 65 let zemřel v noci na úterý předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli, napsal server týdeníku Focus. Od 26. prosince byl hospitalizován na onkologické klinice v Avianu. Jeho pobyt v nemocnici si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Článek

„David Sassoli zemřel 11. ledna v 01:15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován,“ uvedl mluvčí Roberto Cuillo na sociální síti.

Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Jeho okolí se obávalo, že se nakazil koronavirem, ale test na covid-19 měl negativní. Později sám uvedl, že se léčil ze zápalu plic způsobeného bakterií legionelly. Ta se obvykle vyskytuje a množí v teplovodních potrubích, boilerech a klimatizacích. K nákaze dochází téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic. Nejvíce infekcí způsobuje druh Legionella pneumophila, která postihuje především dýchací cesty.

Není jasné, zda se z nemoci zcela zotavil ani co bylo přesnou příčinou jeho úmrtí.

Bývalý italský novinář Sassoli byl v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Již dříve uvedl, že nemá zájem kandidovat do čela evropského zákonodárného sboru v druhé polovině volebního období.

Zemřel spisovatel Stanislav Rudolf

Kultura

Svou kariéru začínal pro malé regionální noviny a zpravodajské agentury. Později začal pracovat pro noviny Il Giorno a na začátku 90. let se stal reportérem televize TG3 a poté byl moderátorem na televizním kanále TG1. Stal se jedním z nejoblíbenějších a nejvýznamnějších novinářů v zemi.

Svou profesi opustil v roce 2009, kdy vstoupil do politiky. Byl členem středolevicové Demokratické strany a úspěšně kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Zvolen byl do Parlamentu třikrát v řadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám