Hlavní obsah

Zemřel běloruský malíř a politický vězeň Aleš Puškin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na úterý zemřel běloruský malíř a politický vězeň Aleš Puškin. S odkazem na manželku Puškina o tom informuje zpravodajská agentura Nexta, která uvádí, že zemřel ve vězení za nejasných okolností.

Foto: Profimedia.cz

Aleš Puškin zemřel za nevyjasněných okolností ve vězení (ilustrační foto).

Článek

Puškin byl loni odsouzen k pěti letům vězení se zvýšenou ostrahou na základě obvinění z „ospravedlňování a rehabilitace nacismu“ a „zneužití státních symbolů“, a to kvůli jeho vyobrazení Bělorusů, kteří bojovali proti Sovětskému svazu.

Namalovat měl podle místní prokuratury Jauhena Žichara, běloruského vojáka s automatickou puškou v ruce, kterého měl vyobrazit jako člověka běloruského odboje a bojovníka proti bolševikům. Tím měl údajně „oslavovat a schvalovat jeho činy“.

Ke smrti umělce se vyjádřila i běloruská opoziční politička Světlana Cichanouská. „Se zlomeným srdcem jsme se dozvěděli, že v noci zemřel běloruský umělec a politický vězeň Aleš Puškin. Ačkoli jeho rodina zatím nezná podrobnosti, je jasné, že se stal tragickou obětí Lukašenkova režimu,“ napsala Cichanouská na Twitteru, kde také vyjádřila hlubokou soustrast jeho ženě a rodině.

Puškin byl politickým aktivistou, který nesouhlasil s Lukašenkovým režimem. V roce 1996 například namaloval na stěny pravoslavného chrámu ve své rodné vesnici epizodu soudného dne. Na tu vyobrazil Ježíše Kriste, po jehož levici stáli hříšníci v čele s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem, který je v čele státu od roku 1994.

Aleš Puškin se narodil v roce 1965 v malé vesnici Bobr v Minské oblasti a je laureátem druhé běloruské Národní ceny Charty 97 za lidská práva v kategorii Za odvahu v umění.

Putin ani Prigožin nejsou přáteli Běloruska, varovala Cichanouská

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám