Hlavní obsah

Zelenskyj: Zima v Evropě bude těžká, Rusko chystá energetický úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Evropané mají očekávat těžkou zimu kvůli ruské invazi na Ukrajinu, jež vedla posléze k omezení vývozu ropy a plynu z Ruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takto varuje ve svém pravidelném videoposelství s tím, že Moskva chce Evropanům zničit normální život. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Rusko připravuje na letošní zimu rozhodující energetický úder na všechny Evropany,“ prohlásil Zelenskyj. „Snaží se útočit chudobou a politickým chaosem tam, kde zatím nemůže útočit raketami,“ dodal.

Zelenskyj to uvedl poté, co ruský gigant Gazprom oznámil, že zatím neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které je pro Evropu klíčové. Moskva se odvolává na západní sankce uvalené kvůli invazi na Ukrajinu a na technické problémy, jež způsobily přerušení dodávek energie. Evropské země, které podpořily Kyjev diplomaticky a vojensky, obvinily Rusko, že dodávky energie využívá jako zbraň.

Gazprom: Nord Stream 1 zůstane mimo provoz, má závady

Válka na Ukrajině

Podle některých analytiků hrozí, že nedostatek a nárůst životních nákladů s blížící se zimou oslabí podporu Kyjeva ze strany Západu, jenž se snaží vypořádat s nespokojenými obyvateli.

Skupina vyspělých zemí G7 v pátek oznámila, že zavede cenový strop na ruskou ropu i ropné produkty. Kreml prohlásil, že zastaví prodej ropy do všech zemí, které tento limit zavedou.

Ministři financí G7 se dohodli na zastropování cen ruské ropy

Ekonomika

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli uvedl, že jeho vláda počítala s úplným zastavením dodávek plynu v prosinci, ale slíbil, že jeho země zimu zvládne. „Rusko již není spolehlivým energetickým partnerem,“ řekl Scholz na tiskové konferenci v Berlíně.

Když je práce makačka, stačí 12 stupňů. Německá vláda nařídila domácnostem i firmám šetřit teplem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám