Hlavní obsah

Zelenskyj, nepleť se do naší politiky, vzkázal do Kyjeva polský náměstek ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení bezcelního režimu mezi EU a Ukrajinou požadují polští zemědělci, kteří od loňského listopadu protestují na silnicích po celé zemi. Navíc od 9. února částečně nebo úplně blokují hraniční přechody pro nákladní dopravu, aby tak zabránili dovozu výrazně levnějšího ukrajinského obilí do Polska.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek polského ministra zemědělství Michal Kolodziejczak

Článek

„Popravdě protesty polských zemědělců se netýkají obilí, ale politiky,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ukazují erozi solidarity, což nelze považovat za normální ani běžné. Zprávy z polské hranice znějí jako výsměch,“ uvedl podle serveru gazeta.pl prezident Zelenskyj. Zároveň dodal, že jen pět procent ukrajinského zemědělského vývozu jde přes hranice s Polskem.

„Do naší politiky se nepleť, starej se o tu ukrajinskou a hlavně budování armády,“ vzkázal mu v úterý během rozhovoru pro Polsat TV náměstek polského ministra zemědělství Michal Kolodziejczak.

„Pokud budeš mít problém s nedostatkem lidí, postav autobusy před obchodní domy ve Varšavě či v jiných našich městech. Tam se nacházejí tvoji rodáci, běhají po polských obchodech,“ dodal.

Zelenskyj ve středu vyzval k urgentním jednáním s polskými představiteli a EU kvůli situaci na ukrajinsko-polské hranici. Rozhovory polské a ukrajinské vlády by se podle Zelenského měly uskutečnit přímo na společné hranici, a to ještě před 24. únorem, kdy si svět připomene druhé výročí ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu. K účasti vyzval jmenovitě polského premiéra Donalda Tuska a prezidenta Andrzeje Dudu a rovněž zástupce Evropské komise.

„Jsme nyní svědky přílišné a nespravedlivé politizace, která hrozí zmařit společné úspěchy,“ uvedl Zelenskyj ve vyjádření na sociální síti X. „Ukrajina usiluje o společné a spravedlivé řešení situace na hranicích, a to zcela pragmatickým přístupem,“ dodal.

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Evropa

V úterý polští farmáři zablokovali železniční dopravu v obci Medyka, kde je hraniční přechod s Ukrajinou, a vysypali přitom z vagonů ukrajinské obilí. Kyjev to odsoudil. Polská policie a prokuratura se nadto zabývají transparentem na jednom z traktorů, který vybízel ruského prezidenta Vladimira Putina, aby udělal pořádek s Ukrajinou, Bruselem a nynějšími polskými vládci.

Za „hanebný“ způsob, jakým se odehrály protesty proti ukrajinskému obilí, se v úterý omluvila polská konzulka v Lvově Eliza Dzwonkiewiczová.

„Putine, udělej pořádek,“ dal si při protestu na traktor polský farmář

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám