Hlavní obsah

Ze zahraničních lídrů důvěřují Slováci nejvíc Petru Pavlovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V odpovědi na otázku, kterému ze světových lídrů nejvíc důvěřují, označilo osmatřicet procent dotázaných Slováků českého prezidenta Petra Pavla. Vyplývá to ze srpnového průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Pavla považují na nejdůvěryhodnějšího zahraničního lídra především voliči hnutí Progresivní Slovensko (85 %).

Hned za Pavlem skončil se šestatřiceti procenty maďarský premiér Viktor Orbán, který nedávno označil Slovensko za „odtržené území“. Na třetím místě se podle průzkumu umístil francouzský prezident Emmanuel Macron (35 %) a na dalším místě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (26 %).

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému důvěřuje 26 procent a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi 24 procent Slováků.

Boj o volební vítězství se na Slovensku nečekaně vyrovnává

Evropa

Nízkou důvěru u Slováků má bývalý americký prezident Donald Trump (22 %) i současný šéf Bílého domu Joe Biden (20 %).

Předseda maďarské vlády Orbán se těší nadpoloviční důvěře (54 %) voličů strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, která je favoritem předčasných parlamentních voleb, jež se na Slovensku konají 30. září 2023. Čtyřiačtyřicet procent voličů Směru důvěřuje Putinovi a devětatřicet Trumpovi.

Rovněž voliči strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho důvěřují nejvíc Orbánovi (50 %), pak Macronovi (42 %) a Pavlovi (37 %).

Respondenti odpovídali na otázku: „Nyní vám postupně přečtu jména některých zahraničních politiků. Při každém mi prosím řekněte, zda mu důvěřujete, nebo nedůvěřujete.“

Čaputovou předstihli v popularitě Pellegrini i Fico

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám