Hlavní obsah

Ze záchytných středisek na jihu Itálie uprchly stovky migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z migračního střediska v sicilském přístavu Porto Empedocle o víkend uprchla asi stovka migrantů. Podle agentury ANSA je tamní středisko přeplněné - kapacitu má asi 100 lidí a v době útěku v něm bylo asi 520 běženců. V pondělí také policie oznámila, že o víkendu uprchly další dvě stovky běženců z jiného střediska v sicilské Caltanissetě. Většinu z nich se podařilo najít. Podle místních médií budou umístěni do karantény.

Foto: Reuters

Migranti na italském území.

Článek

"Je to otázka veřejného zdraví. Virus nevymizel. Italští občané, včetně mě samozřejmě, musí nadále respektovat pravidla, která jsme si stanovili, a to samé platí pro turisty i pro žadatele o azyl," uvedl k možnému šíření koronaviru migranty Italský ministr zahraničí Luigi di Maio.

Podle pondělních údajů přibylo v Itálii za posledních 24 hodin 170 potvrzených případů nákazy koronavirem, o den dříve to bylo 255.

Ostrov Lampedusa chce kvůli migrantům vyhlásit stav nouze

Zahraniční

Starosta Caltanissetty Roberto Gambino dnes médiím řekl, že napíše ministryni vnitra, aby už do tohoto střediska v jeho městě nebyli posíláni žádní běženci. Situaci komentoval opět i šéf sicilské regionální vlády Sebastiano Musumeci. "Žádám respekt pro Sicílii, nemůže s ní být zacházeno jako s kolonií," uvedl Musumeci.

"Vidíme ve vládním řešení migračního fenoménu příliš mnoho improvizace," dodal.

S velkou migrační vlnou se v posledních týdnech potýká ostrůvek Lampedusa, který patří pod Sicílii a leží jen asi sto kilometrů od Tuniska.

Letos už připlulo víc migrantů než za celý loňský rok

Jen od středy do neděle tam dorazilo přes tisíc migrantů, dalších 114 na dvou člunech tam doplulo v noci na pondělí. Tamní migrační centrum má přitom kapacitu pouze 95 osob a nyní jich tam je podle agentury ANSA asi 730. Odsud jsou postupně migranti převáženi zejména na Sicílii.

U Lampedusy hořely lodě migrantů

Evropa

Do Itálie dorazilo přes Středozemní moře od začátku letošního roku podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) 12 010 migrantů, což je už více než za celý loňský rok, kdy to bylo 11 471. V roce 2018 ale za rok připlulo do Itálie 23 370 běženců a o rok dříve 119 369. Za nižšími počty z loňska je přísná protiimigrační politika tehdejšího ministra vnitra Mattea Salviniho.

Reklama

Výběr článků

Načítám