Hlavní obsah

Ostrov Lampedusa chce kvůli migrantům vyhlásit stav nouze

Středomořský italský ostrov Lampedusa chce kvůli nebývale vysokému počtu připlouvajících migrantů vyhlásit stav nouze. Od středy se k jeho břehům dostala více než tisícovka migrantů, v noci na dnešek přitom přijelo dalších sedm plavidel, uvedla dnes agentura ANSA. Zařízení pro běžence na ostrově má přitom kapacitu jen pro necelou stovku lidí a starosta Lampedusy tvrdí, že situace je nadále neúnosná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italský ostrůvek Lampedusa se potýká s velkým přílivem migrantů z AfrikyVideo: AP

 
Článek

„Místní zařízení pro uprchlíky už další lidi přijmout nemůže. Za situaci musí převzít odpovědnost vláda,” uvedl starosta Salvatore Martello. Ten zdůraznil, že na dnešek není naplánována ani žádná další plavba trajektu, který v předchozích dnech převezl několik stovek žadatelů o azyl do sicilského přístavu Porto Empedocle, čímž obyvatelům ostrova částečně ulevil.

Podle agentury ANSA je nyní na Lampeduse 1027 migrantů. V noci na dnešek přitom připlulo dalších sedm lodí s celkem 203 Tunisany, kteří zatím našli provizorní azyl na mole Favarolo v místním přístavu, protože jinde pro ně není místo.

Kromě toho informovala italská pobřežní stráž o tom, že italský tanker zachránil poblíž Malty zhruba 110 migrantů. Zatím není jasné, kam se s nimi vydá. Dalších 70 osob na nafukovacím člunu zadržela na moři libyjská pobřežní stráž a vrátila je zpět do Libye.

Podle údajů ministerstva vnitra od začátku roku připlulo do Itálie 11 334 lidí, přičemž loni za stejné období to bylo jen 3508. Migrantů přibylo navzdory tomu, že italské přístavy byly téměř tři měsíce zavřené kvůli epidemii způsobené koronavirem. Kvůli tomu své operace na čas přerušily i záchranné lodě neziskových organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám