Hlavní obsah

Ze školy rovnou do ruské armády. Osmnáctiletý Stas padl po dvou měsících v přední linii u Charkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce po maturitě podepsal kontrakt s armádou, dva měsíce nato padl na Ukrajině. O případu teprve 18letého ruského studenta Stase Silčenkova informovala ruská redakce BBC s odvoláním na jeho matku Irinu. Mladík ze Smolenska nastoupil do armády 5. září loňského roku, zemřel o dva měsíce později v přední linii.

Foto: repro VKontaktě

Stas Silčenkov

Článek

„Šestnáctého prosince jsme se rozloučili s mým synem Stasem, který podepsal kontrakt v 18 letech. Zemřel 17. listopadu ve vesnici Synkivka, v Kupjanském regionu Charkovské oblasti. O jeho úmrtí nás informovali až 12. prosince. Syna jsem pochovala ve vesnici Nižňaja Gedeonovka,“ napsala Silčenkovová na účtu Podslušano Smolensk na ruské sociální síti VKontaktě.

Žena dále uvádí, že její syn, který byl po škole původně přijat na Smolenskou oblastní technologickou akademii, byl posmrtně oceněn medailí Za hrdinství.

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v dubnu 2023 takřka jednomyslně schválila v rámci balíku zákonů o elektronických odvodech změnu, která umožňuje podepisovat armádní kontrakty rovněž plnoletým Rusům s ukončeným středoškolským vzděláním, aniž by předtím absolvovali základní vojenskou službu.

„Nikdy toto nepodpořím, protože každá profese vyžaduje odbornou přípravu, a vojenská služba je také profese. Děti ze školních lavic, kteří si budou chtít vydělat peníze, se ocitnou v naprosto nechráněné pozici,“ komentovala tehdy podle RBK navrhovanou změnu zákona šéfka výboru Státní dumy pro otázky rodiny, žen a dětí Nina Ostaninová, později ale pro zákon sama zvedla ruku.

Nechcete narukovat? Už nejste občané, zazněl v Rusku přelomový rozsudek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám