Hlavní obsah

Putinova vyzyvatele Naděždina nařkli, že má mezi podpisy mrtvé. Zavolejte exorcistu, reagoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský politik Boris Naděždin, který se jako jediný z uchazečů o Kreml vyslovuje proti válce na Ukrajině, odmítl, že by v seznamech na podporu jeho prezidentské kandidatury byly i podpisy lidí, kteří už dávno zemřeli, jak tvrdí Nikolaj Bulajev, místopředseda ústřední volební komise. Informoval o tom list Kommersant s tím, že komise zatím neoznámila, zda Naděždinovu kandidaturu schválí. Rozhodnutí by měla sdělit ve středu 7. února.

Boris Naděždin doručil ruské ústřední volební komisi archy s podpisyVideo: Reuters

 
Článek

Bulajev podle Kommersantu prohlásil, že se mezi podpisy na podporu Naděždina a také Sergeje Malinkoviče, vůdce neparlamentní strany Komunisté Ruska, vyskytují „chyby budící údiv“.

„Komise běžně nechává být drobné nepřesnosti. Ale když vidíme desítky a desítky lidí, kteří už nejsou na tomto světě, a přesto se podepsali, pak máme problém s integritou etických norem, jimiž by se měli sběrači podpisů řídit,“ prohlásil Bulajev. „Na těchto praktikách se do jisté míry podílí i sám kandidát,“ rýpnul si.

Jsme nejživější z živých

„My jsme nejživější z živých. A pokud se někomu na mých podpisových arších zjevují mrtvé duše, s tím nic, přátelé, nenadělám, to není otázka na mě, ale spíše na církev, na exorcistu,“ bránil se nařčení Naděždin, kterého nominovala neparlamentní strana Občanská iniciativa.

Putinovi se rýsuje vyzyvatel. Naděždin ohlásil sto tisíc podpisů, stojí se na něj fronty

Evropa

Zároveň na sociálních sítích zveřejnil záběry na dlouhé fronty lidí, kteří čekají na to, aby mohli podpořit jeho prezidentskou kandidaturu. Podle Kommersantu ji podpořilo 208 000 lidí a podpisy 105 000 z nich politik předložil komisi.

Lidé stáli fronty i v mrazu

Sběr podpisů pro Naděždina zpočátku vázl, pak ale jediného protiválečného kandidáta, který se nebojí kritizovat prezidenta Vladimira Putina, podpořili opozičníci jako Ljubov Sobolová, spolupracovnice uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného, novinářka Jekatěrina Duncovová, která sama chtěla kandidovat, ale úřady ji odmítly, či z exilu někdejší Putinův soupeř Michail Chodorkovskij.

Lidem pak nebylo zatěžko stát v mrazu, aby se mohli pod Naděždinovu kandidaturu podepsat.

Zákon od kandidáta neparlamentní strany vyžaduje nejméně 100 000 podpisů při limitu nejvýše 2500 podpisů z jednoho regionu.

Prezidentské volby budou v Rusku od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává, že je vyhraje Vladimir Putin, který si tak zajistí další šestiletý mandát.

Volební komise zatím z 11 uchazečů zaregistrovala čtyři kandidáty, kromě Putina představitele tří parlamentních stran – šéfa nacionalistické Liberálně demokratické strany Leonida Sluckého, představitele komunistů Nikolaje Charitonova a Vladislava Davankova ze strany Noví lidé. Předsedkyně komise Ella Pamfilovová uvedla, že komise se chystá oznámit rozhodnutí ohledně zbývajících kandidátů 7. února.

Odpůrce války Naděždin odevzdal podpisy ke kandidatuře. Putina smí kritizovat až překvapivě otevřeně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám