Hlavní obsah

Zatýkání policejních špiček na Slovensku: V protimafiánské síti skončil i Hamáčkův exporadce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku byli zadrženi a předvedeni k výslechu čtyři bývalí šéfové elitních policejních složek včetně někdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara. Ten byl v minulosti poradcem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Článek

Mezi dalšími zadrženými jsou podle televize Markíza exředitel Národní kriminální agentury (NAKA) Peter Hraško, bývalý šéf policejní protikorupční jednotky Róbert Krajmer a bývalý ředitel policejní finanční jednotky Bernard Slobodník.

Podle Denníku N razie souvisí s případem vazebně stíhaného bývalého šéfa kriminálního úřadu finanční správy Ľudovíta Makóa, který je podezřelý z podpory mafiánského gangu a z vydírání a který s policií spolupracuje. Také zadržený Slobodník bude podle svého advokáta Daniela Lipšice s kriminalisty spolupracovat.

Hamáčkovi radí slovenský policejní exprezident, který skončil kvůli vraždě novináře

Domácí

Mluvčí prokuratury Jana Tökölyová informovala, že po zadržení bylo několik lidí obviněno například z trestných činů korupce, zneužití pravomocí či založení a podporování zločinecké skupiny.

Ještě ve středu bývalý šéf slovenské policie Gašpar podal trestní oznámení na Slobodníka, což podle médií zdůvodnil tím, že je připravována jeho kriminalizace.

Foto: Profimedia.cz

Legendární fotka: Zleva: Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, někdejší předseda slovenské vlády Robert Fico a bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák na snímku z února roku 2018, kdy nabízeli milion eur za informace k případu vraždy novináře Jána Kuciaka.

V Makóově kauze byl v říjnu zadržen také šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik, kterého pak soud poslal do vazby. Policie Kováčika obvinila z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů.

Hamáčkův poradce

Gašpar v čele policie skončil 31. května 2018 na nátlak veřejnosti po předloňské vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Za jeho odchod demonstrovaly desetitisíce Slováků.

Slovenský policejní exprezident Gašpar už není poradcem Hamáčka, vystřídal ho Bublan

Domácí

Od 1. srpna 2018 do konce prosince 2019 fungoval jako Hamáčkův poradce. Na ministerstvu vnitra působil na základě dohody o pracovní činnosti několik hodin týdně. Oslovil jej tehdy sám Hamáček. Gašpar tehdy za konzultace dostával 400 Kč na hodinu.

Hamáček tehdy uvedl, že „pouze poskytuje svoje odborné znalosti, nemá ani žádné rozhodovací pravomoci“. Ve funkci poradce na ministerstvu jej nahradil František Bublan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Reklama

Výběr článků

Načítám