Hlavní obsah

Zátahy na muže v Petrohradu. Mobilizační komanda číhají v domovních vchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvodoví úředníci chodí v ruském Petrohradu v doprovodu policie po jednotlivých domech, odchytávají potenciální brance a předávají jim druhá „varovná“ předvolání k odvodové komisi. Na internetové sociální síti Telegram na to upozornila mediální skupina RBK s tím, že jí informaci o takových praktikách potvrdila i radnice v Petrohradu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský policista . Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že na řadě adres v Kalininském distriktu se občané, kteří předvolání osobně přebírali, nedostavili na vojenský komisariát a nedoložili potřebné dokumenty, bylo jim předvolání vystaveno znovu. Doručování těchto (druhých) předvolání mají na starost skupiny pracovníků vojenského odvodového úřadu a policie. Jejich cílem je informovat občany o nutnosti dostavit se,“ cituje RBK z prohlášení petrohradské radnice.

V praxi rozdávání dodatečných předvolání podle RBK probíhá tak, že se skupina postaví do vchodu do domu, kontroluje každého, kdo chce projít, a potenciálního odvedence nepustí, dokud si předvolání nepřevezme.

EU bude Ukrajině cvičit vojáky

Válka na Ukrajině

Jednu takovou „varovnou skupinu“ natočila obyvatelka bytového komplexu Kondraťevskyj Prospekt. Video umístila na Telegram. Jsou na něm dva muži v civilu a uniformovaná policistka. Jeden z mužů má v ruce balíček - zřejmě jde o předvolání k odvodové komisi. Muži v civilu autorce záznamu odmítají říct, co v domě dělají.

Ruský zpravodajský portál MediaZona v této souvislosti připomněl zprávy o tom, že po vyhlášení částečné mobilizace přišly v Moskvě a Petrohradě vlny zatýkání mužů, kterým se nechtělo k odvodu, ač dostali předvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám