Hlavní obsah

Zástupci zemí EU se shodli na 126 miliardách na zbraně pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu dohodli na pokračování společného financování vojenského vybavení pro Ukrajinu. Díky reorganizaci takzvaného Evropského mírového nástroje dostane Kyjev pět miliard eur (126 miliard Kč) na zbraně, munici a další zboží, aby se mohl bránit ruské agresi," uvedlo na síti X belgické předsednictví. Shoda se hledala několik měsíců, ještě ji musí schválit členské státy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky EU před bruselskou centrálou Evropské komise

Článek

„Dohoda! Velvyslanci EU se v zásadě dohodli na reformě Evropského mírového nástroje (EPF), který má podpořit Ukrajinu částkou pět miliard eur v rozpočtu na rok 2024. EU je nadále odhodlána trvale podporovat Ukrajinu a zajistit, že tato země dostane vojenské vybavení, které potřebuje na svou obranu,“ uvedlo předsednictví.

Evropský mírový nástroj je zvláštní fond, který Evropská unie vytvořila s cílem posílit svou schopnost předcházet konfliktům, budovat mír a posilovat mezinárodní bezpečnost.

Jeho navýšení musí ještě schválit členské státy, a to buď písemnou procedurou, nebo na některé z následujících ministerských rad.

Jednání byla obzvláště obtížná kvůli požadavkům Německa a Francie, uvedla agentura Reuters. Paříž totiž trvala na doložce, podle níž by se náhrady vztahovaly jen na zbraně zakoupené v Evropě.

Berlín zase požadoval, aby se do příspěvku do společného balíku započítávala i bilaterální pomoc jednotlivých zemí. Německo již dříve argumentovalo tím, že dvoustrannou pomoc lze často poskytnout rychleji a efektivněji.

Ukrajina dostane od EU do konce dubna 150 miliard

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám