Hlavní obsah

Záplavy trápí Slovensko, Maďarsko i Polsko, problémy jsou v dopravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již několik dnů trvající lijáky komplikují život na jihu Polska a rozvodněné toky si tam již vyžádaly první oběť. Odra, Olše a Visla i další říčky a potoky v jejich povodí se vylévají ze břehů, v Katovicích voda zaplavila železniční trať, některé vlaky na Slovensko dočasně nejezdí, spoje do Česka nabírají zpoždění. Problémy hlásí i východ Slovenska a jih Maďarska.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Záplavy trápí jih Polska.

Článek

Povodňová situace se v pondělí zhoršila hlavně ve východní části Slovenska. V obci Kuzmice museli evakuovat 150 lidí z romské osady, kterou zcela obklíčila voda. Voda se dostala i do města Trebišov.

Sedm lidí evakuovali v obci Čerhov, kde se zřítil dům podmáčený vodou. „V pondělí stoupaly řeky Ondava, Bodrog a Uh,“ řekl přednosta Obvodního úřadu v Trebišově Róbert Puci. V obci Bukovce v okrese Stropkov strhla voda část betonového mostu. V obci Nižný Žipov evakuovali obyvatele třiceti domů, které zaplavila voda. Obyvatele umístili v místním kulturním domě.

Třetí stupeň povodňové aktivity vyhlásily v pondělí také Košice. Voda ohrožovala především městské části Ťahanovce a Šaca. Na západě Slovenska se v pondělí začala povodňová situace uklidňovat. Problémy způsobily především spadlé stromy v okolí Staré Turé. V Bratislavě museli evakuovat děti ze školky. Na její budovu spadl strom v důsledku silného větru.

V Polsku v jihovýchodní části Slezska ve vesnici Koszarawa se ve stejnojmenné říčce utopil muž, kterého strhl silný proud.

Kvůli záplavám nejezdí vlaky mezi Zwardoní na polské straně a Čadcou na Slovensku a mezi polskou Muszynou a slovenskou obcí Plaveč, řekl mluvčí provozovatele železničních drah PLK Krzysztof Lańcucki.

Špatná situace je ve Slezsku v okolí Cieszyna. Voda zalila některé silnice, řidiči musejí jezdit objížďkami. V Ropczycích v Podkarpatském vojvodství je pod vodou silniční tah, kterým se jezdí na Slovensko. Povodeň ohrožuje také Krakov.

Domovy muselo zatím opustit několik set lidí. V místech ohrožených záplavami pracuje okolo 400 hasičů.

V nejbližších hodinách má dále pršet. Špatné počasí má být také v příštích dnech. Na horách může padat déšť se sněhem.

Problémy i v Maďarsku

Rozvodněné řeky v pondělí ráno nadále ohrožovaly obce na východním a jižním Slovensku a na severu Maďarska. Voda z kanalizace se dostala do ulic Trebišova. V okolí města v noci vodohospodáři bourali hráze, aby měli kam přečerpávat vodu z kanalizace. Na severovýchodě Maďarska se na mnoha místech z břehů vylila řeka Sajó (Slaná).

Maďarské úřady nevylučují, že v jejím údolí vyhlásí stav ohrožení. Na východním Slovensku na některých řekách platí třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Voda někde zaplavila ulice a sklepy domů. Nesjízdných je několik zaplavených úseků silnic druhé a třetí třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám