Hlavní obsah

Zaměstnavatelé mohou zakázat muslimce nosit šátek, rozhodl evropský soud

Pokud si zaměstnavatel nepřeje, aby měla muslimka během výkonu svého povolání na hlavě šátek, má na to právo. Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soudní dvůr, který verdiktem posílil práva zaměstnavatelů, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Evropský soudní dvůr dal svým verdiktem za pravdu zaměstnavatelům, kteří zákaz nošení šátků vysvětlovali snahou být neutrální. „Zákaz nosit jakoukoli viditelnou formu svých politických, náboženských nebo ideologických přesvědčení je odůvodněn potřebou zaměstnavatele zprostředkovat klientům či zákazníkům obraz neutrality, popřípadě se vyhnout sociálním konfliktům,“ rozhodl ve čtvrtek Evropský soudní dvůr.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Už v roce 2017 v podobném případu soud rozhodl, že obecný zákaz politických nebo náboženských symbolů na pracovišti nepředstavuje přímou diskriminaci. Přání zaměstnavatelů zprostředkovat svým klientům obraz neutrality je podle soudců legitimní součástí podnikatelské svobody.

Berlín prohrál spor s muslimskou učitelkou o šátek na hlavě

Evropa

Dlouho očekávaný rozsudek řešil dva německé případy. Jeden se týkal muslimské zaměstnankyně bezkonfesní (bez vyznání) školky. Ta byla několikrát upozorněna, že si zaměstnavatel nepřeje, aby měla během své práce zahalenou hlavu, a pokud nebude respektovat jeho požadavek, práci ztratí. Případ nakonec skončil u hamburského pracovního soudu.

Ten zaujal stejné stanovisko jako v roce 2019, když se řešil případ muslimské ženy z Norimberka, která žalovala řetězec drogerií Müller kvůli tomu, že jí bylo zakázáno, aby nosila v zaměstnání šátek. Zatímco zaměstnankyně viděla v zákazu omezení své náboženské svobody, řetězec drogerií odkazoval na podnikatelskou svobodu.

Bavorsko zakáže muslimkám zakrývání obličeje na veřejnosti

Evropa

Po kolečku odvolání a právních tahanic se případy dostaly k Evropskému soudnímu dvoru, který argumenty zaměstnavatelů potvrdil, píše server týdeníku Focus. Konečné rozhodnutí v obou případech, tedy prodavačky z drogerie a zaměstnankyně školky, vynesou příslušné německé soudy, ovšem s poukazem na verdikt Evropského soudního dvora.

Reklama

Výběr článků

Načítám