Hlavní obsah

Berlín prohrál spor s muslimskou učitelkou o šátek na hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý nejvyšší pracovní soud v Erfurtu dnes rozhodl, že berlínský zákon, který mimo jiné zakazuje učitelkám nosit šátky při vyučování, odporuje ústavě a je diskriminační. Soud se tak postavil za žalující muslimskou učitelku, která napadla takzvaný zákon o neutralitě.

Foto: DPA/Wolfgang Kumm, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už pracovní soud nižší instance v Berlíně v listopadu 2018 dal za pravdu učitelce, podle které zákon zakazující předstoupit před žáky s šátkem na hlavě porušuje její právo na svobodu vyznání. Soud tehdy rovněž učitelce přiznal odškodné ve výši 5159 eur (zhruba 135.600 korun) za to, že ji škola kvůli šátku odmítla zaměstnat.

Berlín, který je kromě hlavního města také jednou z šestnácti spolkových zemí Německa, se proti verdiktu z roku 2018 odvolal a ve čtvrtek znovu neuspěl.

Berlín má takzvaný zákon o neutralitě, podle kterého by policisté, učitelé a zaměstnanci justice neměli nosit v práci výrazné náboženské symboly.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Podle erfurtského soudu byla žena diskriminována kvůli svému náboženskému vyznání. Dosavadní zákon podle soudců porušuje svobodu vyznání učitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám