Hlavní obsah

Záměna dětí ve španělské porodnici: Myslel jsem, že se to děje jen ve filmech, řekl otec

Novinky, ČTK, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke kauze záměny novorozenců, na kterou po letech přišla rodina ve Španělsku, se pro španělská média vyjádřil jeden z otců. Ten volá po urychleném vyřešení případu a žádá také o respektování soukromí obou rodin. Jedna ze zaměněných nyní už 19letých dívek požaduje za újmu 76 milionů korun, druhá trestní oznámení prozatím nepodala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Myslel jsem, že se to děje jen v televizi, v těch filmech, které vysílají odpoledne o víkendech. Je to něco, co v životě neočekáváte. Rána se sice může zahojit, ale jizva tam navždy zůstane,” popsal své pocity otec jedné z dívek.

Na to, že nepatří ani jednomu ze svých rodičů, přišla dívka, jež žila v druhé rodině. Bylo to v roce 2017. Její domnělá biologická matka se soudila s otcem kvůli péči a spor vyústil v test DNA, který ukázal, že muž není dívčin otec. Další analýza pak ukázala, že geneticky s ní ale není spřízněna ani matka. Dívka proto ve stejném roce vyhledala pomoc právníků.

Mladou Španělku, kterou vychovávala žena, o které se dívka celý život domnívala, že je její babičkou, nyní po zodpovědných orgánech v provincii La Rioja požaduje kompenzaci ve výši tří milionů eur (přes 76 milionů korun). Chce je za to, že podle svých slov „utrpěla velkou újmu na životě, neboť byla vychovávána v problémovém rodinném prostředí”.

Španělská rodina po letech odhalila záměnu novorozenců. Dívka chce 76 milionů

Zahraniční

Její právník Jose Saez-Morga uvedl, že tato újma „bude trvat celý její život a už nikdy nemůže být napravena”. Příslušné orgány tuto skutečnost označily za „ojedinělou lidskou chybu” a nabídly jí odškodné ve výši 215 tisíc eur (téměř 5,5 milionu korun).

Na potvrzení DNA testů čekají už skoro rok

Časem se díky archivům dnes již neexistující nemocnice, kde se záměna novorozenců odehrála, podařilo vypátrat i druhou dívku, která vyrůstala v běžné rodině se dvěma rodiči. I ona již podstoupila DNA test a podle právníka Saez-Morgy prozatím nepodala žádné trestní oznámení.

Obě dívky se narodily předčasně a od narození je dělilo pouhých pět hodin. K záměně došlo, když je zdravotní sestra přemísťovala z inkubátorů na lůžka a navracela k matkám.

Matka se již pravdu nedozví

Muž, jenž vychovával druhou zmíněnou dívku, volá po urychlení vyřešení případu a o respektování soukromí obou rodin. „Je prvořadé, aby byly chráněny rodiny i dívky. Vzhledem k jejich věku je to pro ně velmi obtížné,” řekl.

Ani on ale nenesl tuto skutečnost pochopitelně lehce. Po smrti ženy to pro něj byla během krátké doby už druhá životní zkouška. Matka jedné ze zaměněných dívek se tak pravdu o tom, že vychovala cizí dívku, již nedozví.

Na výsledky DNA testů, které se porovnají napříč rodinami, se čeká už od 2. listopadu 2020. „Uplynulo více než deset měsíců a stále nemáme žádné odpovědi,” postěžoval si muž, který žádá, aby instituce urychlily všechny kroky. „Neuvědomují si újmy, které byly způsobeny oběma rodinám,” dodal s tím, že ať už výsledky testů dopadnou jakkoliv, přijme to. „Pravda je vždy posilující,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám