Hlavní obsah

Zakladateli Penty Haščákovi zrušili obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli formálním a procesním nedostatkům bylo zrušeno obvinění sedmi lidí, včetně spoluzakladatele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Prokuratura potvrdila, že případ se vrátil vyšetřovateli k novému rozhodnutí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Haščák

Článek

Haščák byl od roku 2022 stíhán pro podezření z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti.

Případ se týká kauzy zvané Gorila, ve které policie prověřuje podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Finanční skupina nekalé jednání v kauze dlouhodobě popírá. „Obhajoba Haščáka od začátku tvrdí a ve stížnosti vůči obvinění vysvětlila, že obvinění není důvodné, protože se neopírá o žádné důkazy a skutky kladené v obvinění Haščákovi za vinu se nestaly,“ uvedl pro agenturu ČTK Haščákův advokát Martin Škubla.

Podle Škubly Úřad speciální prokuratury uznal argumenty obhajoby, že vyšetřovatelka Národní kriminální agentury, která v případu vznesla obvinění, měla v souladu se zákonem přerušený výkon funkce policistky. Dodal, že se tak stalo z důvodu, že vyšetřovatelka vykonávala placenou funkci členky obecního zastupitelstva. Také prokuratura v prohlášení uvedla, že v případu jde o problematiku kolize funkce policisty a placeného zastupitele.

Spoluzakladatele Penty Haščáka obvinili ze závažných trestných činů

Zahraniční

Úřad speciální prokuratury uvedl, že v kauze by mohla znovu padnout obvinění, pokud nenabude právní moci parlamentem schválená novela trestního zákoníku, která kromě jiného zkracuje promlčecí lhůty trestných činů a kterou napadla u ústavního soudu prezidentka Zuzana Čaputová. Haščák podle svého advokáta hodlá v souvislosti s možným promlčením kauzy trvat na projednání případu.

Podle webu sme.sk však Haščák zvažuje, že z důvodu nezákonného vyšetřování bude uplatňovat náhradu škody a podá trestní oznámení pro zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Spolu s Haščákem měli být v případu původně stíháni také například bývalý ministr hospodářství Jirko Malchárek a někdejší členové vedení Fondu národního majetku (FNM), který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.

Kauza Gorila propukla na konci roku 2011, kdy na internetu někdo zveřejnil dokumenty, které byly vypracovány na základě odposlechů. O osm let později pak do médií unikla i samotná nahrávka z odposlechů z bytu na bratislavské Vazovově ulici, kde se podle uniklých dokumentů setkával Haščák například s Malchárkem či se členkou vedení FNM Annou Bubeníkovou.

Soud v kauze Kuciak: Kočner psal Haščákovi, že pracuje na odstranění nepohodlného člověka

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám