Hlavní obsah

Zakázané potratové pilulky přiletěly do Polska dronem

Právo, Pavol Minárik

Bezpilotní letoun z německého Frankfurtu nad Odrou přiletěl v sobotu do nedalekých západopolských Slubic se zásilkou v Polsku zakázaných potratových pilulek. Akci zařídila organizace Women on Waves se sídlem v Nizozemsku a ve spolupráci s německou skupinou Podpora pro Polky a polským feministickým sdružením Ženy 8. března.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Chceme upozornit na neuvěřitelně obtížný přístup Polek k bezpečné interrupci a zároveň poukázat na propastné rozdíly v její dostupnosti mezi Polskem a jinými částmi Evropy,“ vysvětlila Anna Olszewská, jedna z organizátorek, která z dronu vybrala zaslané pilulky.

Odpůrci akce pod vedením kněze Tomasze Kancelarczyka označili bezpilotník za „Dron smrti“ a „Dron Mengele“. Zásilku chtěli zničit, avšak na místo přistání dorazili pozdě.

Zároveň oznámili, že podají v pondělí na policii trestní oznámení na organizátory akce, informoval deník Fakt.pl.

Interrupce jen ve výjimečných případech

„Současný drastický protipotratový zákon míří hlavně proti chudým ženám, protože ty dobře situované nemají nejmenší problém vycestovat za interrupcí do zahraničí a ve velkém tak činí,“ uvedla Marta Paciowská z berlínské organizace Ciocia Basia, jež pomáhá polským ženám uskutečnit potrat v Německu.

Katolické Polsko je zemí s jedním z nejpřísnějších protipotratových zákonů na světě. Přerušení těhotenství je možné pouze v případech, pokud je plod geneticky poškozen, těhotenství ohrožuje život matky, nebo k otěhotnění došlo po znásilnění.

Ve skutečnosti je však tlak katolické církve na lékaře a nemocnice tak obrovský, že k interrupcím ani ze zákonem dovolených důvodů nedochází téměř vůbec. Jak upozornily organizátorky akce, interrupce se v Polsku také provádějí, ale nelegálně, a tedy i nebezpečně pro zdraví žen, zejména těch chudších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám