Hlavní obsah

Zahraničí hodnotí české volby jako hokejový debakl ODS

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Hokejový debakl", "přebarvení české politické krajiny" nebo "drtivá porážka" - tak zahraniční média popsala výsledky českých krajských a prvního kola senátních voleb. Některá jsou přesvědčena, že po jednoznačném vítězství opoziční ČSSD nyní hrozí pád exekutivy Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek přiznal, že volby skončily pro občanské demokraty porážkou.

Článek

Euronews mluví o "hlučném propadu“ premiéra a jeho strany. Podle Reuters levicová opozice "rozdrtila“ vládnoucí středo-pravicovou koalici. Pokud Topolánek rezignuje, ODS by se mohla s ČSSD domluvit na přechodném kabinetu, který by vedl zemi během předsednictví EU až do předčasných voleb na konci příštího roku, napsala agentura.

"O šokujícím debaklu 0:13, který by spíše odpovídal výsledku hokejového utkání mezi favoritem a jasným outsiderem, se Topolánkovi jistě nezdálo ani v nejhorším snu. Ani v jediném ze 13 krajů totiž jeho ODS nevyhrála víkendové volby. Česká politická krajina se radikálně přebarvila z modré na oranžovou,“ napsala rakouská agentura APA. Sociální demokraté mohou navíc v druhém kole senátních voleb, které proběhne na konci týdne, připravit ODS o její dosavadní absolutní většinu v Senátu, dodala.

Agentura AP natvrdo uvedla, že po ohromném vítězství ČSSD hrozí pád české vlády. "Drtivé vítězství posílilo sociální demokraty před hlasováním parlamentu o důvěře vládě, kterému čelí Toplánkův kabinet Mirka ve středu, uvedla AP.

Opozice podle ní doufá, že porážka stran vládní koalice by mohla přimět některé zákonodárce k tomu, že vládu v hlasování nepodpoří. "I kdyby vláda přežila, nemusí to znamenat konec Topolánkových problémů, protože slabé (volební) výsledky ho mohou stát post stranického předsedy na prosincovém sjezdu ODS,“ soudí AP.

Die Presse: Broušení nožů proti Topolánkovi

Opozice využila podle rakouského listu Die Presse rostoucí nespokojenosti Čechů s reformami, které vláda zemi ordinuje. "Reformy v sociální a zdravotní oblasti pociťují mnozí lidé jako obrovské přerozdělování zdola nahoru,“ uvedl deník.

Nespokojenost s vlastním předsedou se však projevuje stále hlasitěji i uvnitř ODS. Kdyby musel Topolánek po volbách skutečně odstoupit, je připraven ho nahradit pražský primátor Pavel Bém, ovšem v jiné mocenské konstelaci. Bém, stejně jako prezident Václav Klaus, by usiloval o velkou koalici se sociálními demokraty.

Pád vlády by zřejmě přinesl dlouhá koaliční vyjednávání, která si teď ale Češi nemohou dovolit. Na začátku roku přebírají předsednictví v Evropské unii a v té době musejí mít vládu za každou cenu, uzavřel rakouský deník.

Německá televize n-tv uvedla, že zatímco vládní koalice po letní přestávce uvízla v zákopových bojích a skandálech, ČSSD věděla, co chce: změnit krajské a senátní volby na referendum o neoblíbené Topolánkově vládě.

AFP předpovídá problémy s radarem

Agentura AFP vidí možné nové problémy pro zastánce amerického radaru v Česku, protože ČSSD může připravit ODS o absolutní většinu v Senátu. Současně se ale domnívá, že senátorské volby by mohly tři měsíce před zahájením českého předsednictví EU ovlivnit i "zásadní hlasování“ o lisabonské reformní smlouvě.

"Pokud liberálové již nebudou mít (senátní) většinu, nebudou mít možnost blokovat lisabonskou smlouvu, kterou jejich zakladatel a duchovní šéf prezident Václav Klaus dal na pranýř po irském ‘ne‘ v červnovém referendu,“ domnívá se AFP.

Anketa

Měl by podle vás Mirek Topolánek po prohraných volbách odejít z čela ODS?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25830 čtenářů.

Reklama

Související články

VIDEO: ČSSD jasně vyhrála krajské volby

V sobotu ve 14:00 se v České republice zavřely volební místnosti. Po sečtení více než 99 procent hlasů vede ve všech krajích opoziční ČSSD. ODS tak neobhájila...

Vedení ODS by mělo složit funkce, tvrdí Bém

Vedení ODS by mělo po prohraných volbách dát na prosincovém kongresu strany své funkce k dispozici. Uvedl to první místopředseda ODS Pavel Bém. Vedení strany...

Topolánek: Budu obhajovat funkci předsedy ODS

Premiér Mirek Topolánek (ODS) je rozhodnutý i po prohraných volbách obhajovat post předsedy strany. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. ODS podle...

Výběr článků

Načítám