Hlavní obsah

Zahalená žena musela opustit představení v pařížské opeře

DPA, vpl
Paříž

Z představení pařížské Opery Bastille musela odejít divačka, která měla úplně zahalenou tvář. O incidentu, k němuž došlo 3. října, informoval v pondělí web SpiegelOnline. Jean-Philippe Thiellay, zástupce ředitele Opery Bastille, řekl, že žena seděla v první řadě přímo za dirigentem a až na oči měla úplně zahalenou tvář.

Foto: archív, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Oznámili mi to ve druhém dějství,“ sdělil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někteří členové sboru oznámili, že nebudou zpívat, dokud se problém nevyřeší.

Divačku tudíž v přestávce opery La Traviata požádali, aby si buď sundala závoj, nebo odešla. Ona i její společník po této výzvě opustili budovu Opery. Podle francouzských médií šlo o turisty z oblasti Perského zálivu.

Ve Francii, kde žije na pět miliónů muslimů, platí od roku 2011 zákon zakazující nošení oděvu zahalujícího tvář na veřejných prostranstvích. Za jeho porušení hrozí pokuta ve výši 150 eur (4110 korun).

Francouzské ministerstvo kultury v reakci na událost uvedlo, že připravuje upozornění pro divadla, muzea, galerie a další veřejné instituce, aby zajistily, že všichni návštěvníci budou zákon striktně dodržovat.

Úředník strhl princezně závoj

Naposledy se v souvislosti se zahalením muslimek hovořilo letos v srpnu v Bruselu. Podle deníku La Libre Belgique oslovily vysokého úředníka bruselského magistrátu Jeana-Mariu Pira tři ženy a poprosily ho, aby jim ukázal, jak se dostanou na náměstí Grand Place.

Pire, který nebyl ve výkonu služby, jim odmítl poradit, protože jedna z žen byla zahalená do nikábu. Nošení nikábu i burky Belgie předloni zakázala.

Naléhání žen skončilo tím, že Pire zahalené ženě strhl závoj z tváře, přičemž netušil, že před ním stojí katarská princezna. Incident skončil před soudem v Bruselu, když si princezna stěžovala na úmyslné ublížení na těle. Když jí úředník strhl nikáb, zasáhl i náušnice skryté pod závojem.

Princezna tvrdí, že měla zakrvavené a natržené uši, a žádá odškodnění. Nakonec dostala pokutu za nezákonné nošení plně zahalujícího oděvu na veřejnosti. Pravidlo o nošení pokrývek tváře loni schválili v australském parlamentu.

Austrálie změkčila pravidlo ve sněmu

Ženy se zahalenou tváří měly sedět při sledování rokování parlamentu ve speciální prosklené místnosti, kde běžně sedí hlučící školáci.

„Pravidlo si vysloužilo posměch veřejnosti,“ připomněl web listu The Sydney Morning Herald. Poslanci ho proto od pondělka změnili. Teď už stačí, když žena odkryje tvář při vstupní kontrole.

Zákaz platí také v Belgii
Ve Francii platí zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti od roku 2011.
V roce 2012 zakázala burky a nikáby Belgie.
Pro zákaz se vyslovila i nizozemská vláda, návrh zákona však parlament dosud neschválil.
Švýcarský parlament v září 2012 zamítl předlohu zákona o zákazu zahalování obličeje.
Loni v září schválili v referendu zákaz zahalování tváře obyvatelé kantonu Ticino.
Evropský soud pro lidská práva letos zamítl stížnost muslimky, která napadla francouzský zákon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám