Hlavní obsah

Zadržený muž se přiznal k atentátu v petrohradském supermarketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Petrohradský soud v neděli rozhodl, že strůjce atentátu v supermarketu v obchodním centru Křižovatka bude ve vazbě do 28. února, uvedla ruská zpravodajská agentura Ria Novosti. Pachatelem je 35letý Dmitrij Lukjanenko, který pochází z Petrohradu. Ke svému činu se vyšetřovatelům přiznal.

Foto: Handout, Reuters

Výbuch měl mít sílu 200 gramů trinitrotoluenu.

Článek

Lukjaněnko podle vyšetřovatelů nedaleko od místa útoku schoval dva nosiče s informací o důvodech útoku a fotografii výbušného zařízení.

„Během výslechu se přiznal, že zločin naplánoval a provedl. Tvrdil, že motivem byla nenávist vůči organizátorům a účastníků psychologických kurzů a center, která navštěvoval,“ uvedl v prohlášení Vyšetřovací výbor, což je ruská obdoba amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Vyšetřovatelé potvrdili, že se muž od svých 19 let léčil na psychiatrii a byl odsouzen za držení drog. Vzhledem k tomu, že pobýval na psychiatrii, ho vyšetří znalci, aby zjistili, zda je příčetný.

V obchodě v zábavním centru podle vyšetřovatelů vybuchlo podomácku vyrobené zařízení, a to v místě, kde ležely košíky pro nakupující. Výbušnina byla doplněna šrapnely kvůli ničivějšímu účinku. Zraněno bylo 18 lidí, mezi nimi byly i těhotné ženy.

Nejmenovaný zdroj z vyšetřování už ve středu agentuře Interfax řekl, že výbuch měl sílu 200 gramů TNT.

Ruští vyšetřovatelé v nedávných dnech zneškodnili islamistickou buňku, která měla v plánu ve městě zaútočit. K jejímu odhalení měla dopomoci americká CIA, za což děkoval prezident Vladimir Putin svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi.

Petrohrad byl letos na jaře dějištěm pumového útoku v metru. Islamista původem z Uzbekistánu tam zabil 14 lidí a sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám