Hlavní obsah

Zadrželi Kasparova, chtěl protestovat na summitu Rusko - EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská policie zadržela v pátek ráno na moskevském letišti Šeremetěvo Garriho Kasparova a další přední odpůrce režimu Vladimira Putina, aby nemohli odletět do Samary, kde začne summit Rusko EU. Odpoledne se má konat v Samaře demonstrace proti Vladimiru Putinovi.

Článek

Do povolžské Samary, kde se summit koná, kromě bývalého šachového mistra Kasparova z platformy Jiné Rusko podle tiskových agentur neodcestovali spisovatel a předseda zakázané Nacionálně bolševické strany Eduard Limonov a předák hnutí Za lidská práva Lev Ponomarjov. Jiné Rusko svolalo na pátek odpoledne do centra Samary protestní shromáždění.

Ruské úřady sice pochod na nátlak EU povolily, nicméně řada jeho organizátorů a dalších oponentů Vladimira Putina byla zadržena již v předešlých dnech.

Vztahy Rusko - EU na mrtvém bodě

Od summitu se neočekávají žádné výsledky, i když německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropské komise José Barroso chtěli původně jednat o nové smlouvě o strategickém partnerství. Rusko o ní jednat nechce, protože smlouvu míní vetoval Polsko, neboť Rusko se od loňska brání dovozu polského masa. Varšava z tohoto důvodu rozhovory blokuje již od loňského podzimu. Veto podporuje Litva kvůli pozastavení dodávek plynu a mohlo by se k němu přidat i Estonsko kvůli sporům okolo přemístění pomníku Rudoarmějců v Tallinu.

Rusové Unii před podobnými dalšími vety varovali. "Pokud se taková situace jako s Polskem bude opakovat pokaždé, může to mít nepříjemné následky," řekl před schůzkou poradce ruského prezidenta Sergej Jastržembskij.

Polská ministryně zahraničí Anna Fotygová označila včera ruské embargo "za jistý druh vyhlášení války". Dodala, že embargo na polské produkty je velmi tvrdou zbraní.

Polsko není na summitu EU-Rusko zastoupeno. "Jménem Polska nyní s Ruskem jedná EU, čekáme na výsledek unijních rozhovorů," uvedla ministryně a zdůraznila, že "Polsko je součástí EU".

Nespokojená Moskva

Rusko zase protestuje s poukazem na diskriminaci ruskojazyčné menšiny v pobaltských zemích a odmítá evropskou kritiku kvůli omezování demokracie v zemi. Moskva, zastupovaná prezidentem Vladimirem Putinem, by na úrovni EU ráda jednala o plánovaném rozmístění amerických antiraket v Polsku, které vnímá jako ohrožení svých bezpečnostních zájmů. Rusko protestuje i proti údajnému porušování práv ruskojazyčných menšin v Pobaltí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám