Hlavní obsah

Žádní hackeři. Slovenský parlament zkolaboval kvůli poslanci, který zapojoval kabel

Minulý týden zkolaboval hlasovací systém slovenského parlamentu, všechno zamrzlo a nedalo se hlasovat. První informace o hackerském útoku se nepotvrdila a vyšlo najevo, že za vším je poslanec Róbert Halák, který nesprávně zapojil kabel v místnosti výboru pro kulturu a média.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Poslanec Róbert Halák

Článek

Halák z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) byl už kvůli tomu dokonce i na výslechu na policii. „Mrzí mě to. Viděl jsem odpojený kabel, tak jsem ho zastrčil do konektoru. Vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Řekl jsem si, odpojený kabel, je potřeba ho zapojit,“ říká Halák.

Zapojením kabelu poslanec nechtěně vytvořil smyčku, která zablokovala hlasovací systém parlamentu. „Ve snu by mě nenapadlo, že se něco takového může stát,“ přiznal Halák. Důrazně odmítl, že by z jeho strany šlo o úmysl.

Předseda parlamentu Boris Kollár (vládní hnutí Jsme rodina) musel schůzi přerušit a v první chvíli také mluvil o možném hackerském útoku. „Divím se, že taková banalita a hloupost může vyblokovat celý parlament,“ reagoval Kollár, když se dozvěděl příčinu kolapsu hlasovacího systému.

Před nedávnem ještě vládní, dnes opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka vidí za vším záměr. „Je zřejmé, že menšinová vláda nemá dostatek poslanců, proto nechtějí jednat,“ nechala se slyšet předsedkyně poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

„Chaos v parlamentu není způsoben hackerským útokem, ale tím, jak předseda Kollár vede schůzi. Zneužívá své postavení, aby manipuloval parlamentem s cílem ovlivnit hlasování,“ tvrdí poslanec SaS Branislav Gröhling.

Na český T-Mobile útočili hackeři, potvrdil operátor

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám