Hlavní obsah

Žadatelé o azyl budou v Bavorsku místo hotovosti dostávat předplacenou kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Žadatelé o azyl budou v Bavorsku jako první spolkové zemi napříště dostávat tzv. kapesné ve formě předplacené platební karty místo hotovosti. V Mnichově o tom rozhodla zemská vláda, nově příchozí budou také muset povinně navštěvovat kurzy němčiny.

Foto: Profimedia.cz

Příště karta místo hotovosti. Čekárna v německém zařízení pro azylanty

Článek

Zemský kabinet vedený staronovým premiérem Markusem Söderem si od tohoto kroku slibuje snížení atraktivity země pro migranty i omezení finančních toků do ciziny.

Šéf úřadu bavorské vlády Florian Herrmann novinářům řekl, že přechod na karty je připravován už na jaro 2024.

V současnosti činí měsíční příspěvek pro samostatně žijícího dospělého azylanta, tzv. kapesné, 182 eur (asi 4450 korun) v případě, že dotyčný má zajištěné ubytování a stravu. Částka je určena na „pokrytí nezbytných osobních výdajů“.

Počet žádostí o azyl v Evropě prudce vzrostl

Zahraniční

O převodu výplat tzv. kapesného pro žadatele o azyl z hotovosti na předplacenou kartu jednal před týdnem spolkový kancléř Olaf Scholz se zemskými premiéry.

Žádné konkrétní rozhodnutí v této věci tehdy nepadlo, kancléř a premiéři se pouze dohodli, že takovéto řešení prověří.

Server Merkur.de uvedl, že žadatelé o azyl starší pěti let budou v Bavorsku nově povinni navštěvovat kurzy německého jazyka.

Novou bavorskou vládu vytvořila po říjnových volbách staronová koalice křesťanských sociálů (CSU) a Svobodných voličů (FW). Obě strany tak pokračují ve spolupráci z předchozího období.

Bavorsko jako příklad

„Udáváme tempo v zavádění platebních karet pro žadatele o azyl. Další spolkové země se mohou připojit,“ uvedl v úterý Söder s tím, že Bavorsko se v této věci rozhodlo postupovat samostatně.

Předplacená karta bude fungovat na bázi tzv. žirových karet, které jsou v Německu velmi oblíbené. Tento platební systém funguje nezávisle na globálních platebních platformách, které provozují například Visa či Mastercard.

V celém Německu letos do od ledna září požádalo o azyl přes 250 tisíc osob, což je více než za celý loňský rok.

Bavorsko předpokládá, že počet azylových žádostí v této plochou největší spolkové zemi dosáhne letos 50 tisíc. Bavorské ubytovací kapacity jsou již nyní podle Södera naplněny z více než 96 procent.

Německý kancléř chce přitvrdit s vracením odmítnutých žadatelů o azyl

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám