Hlavní obsah

Záchranáři neobnoví pátrání na hladině po čtyřech námořnících v Severním moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři v noci pozastavili pátrání po čtyřech námořnících, kteří jsou pohřešováni po úterní srážce dvou nákladních lodí u německého pobřeží v Severním moři. Ve středu ráno to oznámila námořní záchranná služba DGzRS, podle které pátrání na hladině už pokračovat nebude. V oblasti panuje zhoršené počasí s dešťovými přeháňkami, silným větrem a až třímetrovými vlnami.

Foto: Profimedia.cz

Polesie, jedna z lodí, které se srazily v Severním moři.

Článek

Teplota vody se pohybuje kolem dvanácti stupňů. „Za této teploty je možné přežít (v moři) zhruba 20 hodin, podle oblečení a tělesné konstituce,“ citovala agentura AFP šéfa spolkové námořní záchranné služby DGzRS Michaela Ippicha.

Nehoda lodí Polesie a Verity se stala v úterý brzy ráno, asi 22 kilometrů jihozápadně od ostrova Helgoland a zhruba 30 kilometrů severovýchodně od východofríského ostrova Langeoog.

Na místě v úterý zasahovali potápěči a záchranné týmy. Záchranáři mohli díky četným lodím a helikoptérám zapojeným do akce pracovat i za tmy, v noci na středu znovu zcela propátrali oblast nehody.

Loď Verity se po srážce potopila. Na palubě se nacházelo sedm členů posádky - dva námořníky se podařilo vytáhnout z vody živé a jeden zemřel. Není vyloučeno, že zbývající čtveřice pohřešovaných zůstala na palubě. Úterní mise potápěčů ale nebyla úspěšná a kvůli silnému proudu musela být ukončena.

Loď Polesie s 22 členy posádky byla po srážce schopna plavby a ve středu brzy ráno dorazila do přístavu v dolnosaském Cuxhavenu.

Loď Verity je dlouhá 91 metrů a plula pod britskou vlajkou z Brém do Imminghamu v Británii. Polesie, registrovaná na Bahamách, je dlouhá 190 metrů a mířila z Hamburku do Španělska.

Srážka nákladních lodí v Severním moři: jedna se potopila, nejméně tři mrtví

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám