Hlavní obsah

Začal soud s nizozemským extremistickým politikem Wildersem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam
Aktualizováno

Před amsterodamským soudem začal v pondělí proces s krajně pravicovým nizozemským politikem Geertem Wildersem kvůli podněcování rasové nenávisti, diskriminaci muslimů a urážkám na jejich adresu. Wildersovi hrozí rok vězení a pokuta 7600 eur (190 000 korun). Při zahájení procesu řekl, že spolu s ním je na lavici obžalovaných i svoboda projevu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Geert Wilders

Článek

"Jsem trestně stíhán a spolu se mnou je trestně stíhána i svoboda projevu mnoha Nizozemců. Vyjádřil jsem své mínění ve veřejné debatě a mohu vás ujistit, že to budu dělat dál. Demokracie potřebuje otevřenou a svobodnou debatu, zvlášť o citlivých otázkách," řekl Wilders na zahajovacím zasedání soudu. Dodal, že řekl vše, co chtěl, a neodvolá z toho ani slovo, a že na radu svého advokáta využívá nadále svého práva mlčet.

Wildersův advokát už dříve řekl, že jeho mandant nebude během procesu odpovídat na otázky.

Wilders stanul před soudem kvůli tomu, že označil islám za fašistický a přirovnal korán k Hitlerově knize Mein Kampf. List De Volksrant napsal, že seznam výroků, které Wildersovi protivníci považují za urážlivé, čítá přes sto položek.

Podle žaloby se těchto činů dopustil ve svém kontroverzním 17minutovém filmu Fitna.

Rozsudek se čeká začátkem listopadu.

Wildersova strana je populární

Wildersova Strana pro svobodu (PVV) skončila v nedávných parlamentních volbách překvapivě třetí. Má podle dohody podporovat menšinovou vládu křesťanských demokratů a liberálů, aniž do ní vstoupila. PVV očekává, že za to bude vláda přihlížet k jejím požadavkům týkajícím se omezení přistěhovalectví.

Wilders chce zabránit údajné islamizaci země, proto chce zakázat stavět mešity, zavést daň pro muslimky, které si budou zahalovat hlavu, a zakázat přistěhovalectví z muslimských zemí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám