Hlavní obsah

Zabiják chtěl být vojákem. Jako otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střelec z permské univerzity, který v pondělí vzal život šesti lidem a dalších devatenáct postřelil, podle úřední výpovědi jeho matky Natalji Bekmansurovové „snil o kariéře policisty nebo vojáka“, jako byl jeho otec.

Foto: properm.ru

Střelec na univerzitě v Permu

Článek

Z téhož důvodu se syn intenzivně zajímal o situaci v Sýrii, kde otec služebně pobýval. „Hodně si četl o tom, co se v té zemi děje.“ Obsah policejní výpovědi se objevil na internetu, citovala z něj agentura RBK.

„Kromě zbraní a dějin nevím o žádných jeho koníčcích. Prakticky celé dny trávil doma,“ uvedla matka na policii s tím, že její syn „nebyl agresivní, neměl psychické potíže“, ale trpěl astmatem. Kvůli záchvatům často chyběl ve škole, dodala. Asi od sedmi let začal aktivně hrát počítačové hry s vojenskou tematikou, nejprve s otcem, poté sám.

Střelec z permské školy je v kritickém stavu

Evropa

Oběťmi jsou převážně ženy

„Během posledních tří let opakovaně tvrdil, že si po dosažení 18 let koupí zbraň. Proč, to neříkal. Byla jsem kategoricky proti,“ tvrdila žena. Téma prý často probíral s otcem, který námitky neměl. S rodinou nežil, Bekmansurovová se s ním rozvedla v roce 2009 a přestěhovala se. Timur Bekmansurov tak několik let žil u babičky.

Média v pondělí citovala i střelcova otce, který uvedl, že je z činu svého syna „v šoku“.

Právě vztah k bezpečnostním profesím, na které podle matky kvůli podlomenému zdraví neměl, u budoucího střelce rozhodl o tom, že půjde studovat práva se specializací na soudní expertizu. Uniformu nevlastnil, jen vojenskou přilbu z druhé světové války. Tu v létě natřel načerno a vyfotil se v ní krátce před činem s brokovnicí v ruce.

Bekmansurov zůstává po operaci ve vážném stavu v nemocnici. Pokoj i okolní patra hlídají policisté, aby „nikdo nevzal spravedlnost do vlastních rukou“. Včera se probral z narkózy.

Podle agentury TASS bude podroben celkovému psychologicko-psychiatrickému vyšetření, aby bylo možné určit, jestli je zodpovědný za své činy.

Střelba na permské univerzitě si vyžádala osm mrtvých, studenti vyskakovali z oken

Evropa

Ačkoliv očití svědci vypověděli, že nemířil na konkrétní osoby, ale jen pálil kolem sebe, ze jmenného seznamu obětí vyplývá, že pět ze šesti zemřelých byly ženy ve věku od 18 do 66 let. Policie Bekmansurova stíhá „za vraždu dvou a více lidí“.

Podle nejnovějších zpráv bylo během útoku zraněno 29 lidí, stav osmi z nich je vážný. Valerij Falkov včera uvedl, že sedm z postřelených studentů bude letecky převezeno na další léčení do Moskvy.

Učitel odmítl přerušit výuku

Vedení univerzity se včera postavilo za pedagoga Olega Syromjatnikova, který v pondělí navzdory informacím od studentů o ozbrojeném člověku v budově, slyšitelné střelbě a zvuku sirény odmítl přerušit přednášku o dějinách literatury.

Syromjatnikov se telefonicky spojil s děkanem, který mu řekl, ať výuku nepřerušuje. Zamkl tedy učebnu zevnitř a dál pokračoval ve výkladu. Na jeho postup si stěžovali někteří studenti, kterým nedovolil schovat se pod lavice. Učitel se bránil, že nechtěl vyvolávat paniku a připustit, aby děti skákaly z oken. Podle jeho odhadu prý kovové dveře do učebny musely střelbě odolat, prohlásil v reakci na medializaci případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám