Hlavní obsah

Za útok ve finském Turku dostal Maročan doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K doživotnímu vězení odsoudil v pátek finský soud Maročana Abdarrahmána Buananiho za loňský srpnový útok nožem ve finském městě Turku. Muž zabil dvě ženy a osm dalších lidí zranil. Při útoku křičel Alláhu akbar.

Foto: Antti Aimo-Koivisto, ČTK/AP

Abdarrahmán Buanani

Článek

Okresní soud kraje Varsinais-Suomi (Vlastní Finsko) ve svém prohlášení uvedl, že obžalovaného poslal za mříže kvůli spáchání „dvou vražd s teroristickým záměrem a osmi pokusů o vraždu s teroristickým záměrem”.

Žalobce Hannu Koistinen řekl, že Buanani chtěl šířit strach mezi občany a pravděpodobně chtěl být zastřelen policií a zemřít jako mučedník. Policie ho však po spáchání činu na hlavním náměstí v Turku postřelila do stehna a zadržela.

Motivem byla nenávist vyvolaná nálety západní koalice na syrské město Rakká, které tehdy ovládal Islámský stát. Buanani tvrdil, že je vojákem samozvaného chalífátu, ale ten se k jeho útoku nikdy nepřihlásil.

Než 18. srpna loňského roku zahájil útok, který trval tři minuty, se Buanani zúčastnil modlitby v místní mešitě. Během vyšetřování přiznal, že s velkým zájmem sledoval předchozí teroristické útoky v Belgii a ve Francii.  Oběti si vybíral zcela náhodně. Původně prý chtěl napadnout finského vojáka na autobusové zastávce, ale upustil od toho, protože se mu to zdálo příliš riskantní.

Buanani žádal ve Finsku o azyl, ale dostal zamítavou odpověď. Ještě před útokem se proti tomuto rozhodnutí odvolal. Vyšetřovatelé uvedli, že zamítnutí žádosti o azyl pravděpodobně nebylo motivem k útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám