Hlavní obsah

Za slušné Slovensko. Lidé na náměstích si připomínají pět let od vraždy Kuciaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páté výročí vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové si Slováci v úterý připomněli na vzpomínkových shromážděních Za slušné Slovensko v několika městech po celé zemi i v zahraničí.

SlovenskoVideo: Ivan Vilček

 
Článek

Vzpomínková shromáždění se konala v Bratislavě, Rimavské Sobotě, Prievidzi, Kežmarku, Banské Bystrici, Dolném Kubíně, Prešove, Košicích, Popradě, Levicích, Lučenci, ale také v Praze, Brně a v Bruselu.

„Od začátku jsme žádali nezávislé vyšetření vraždy Jána a Martiny a novou důvěryhodnou vládu. V roce 2020 zvítězily ve volbách strany, které slibovaly boj proti korupci. Spolu s mocí přichází zodpovědnost aktivně vytvářet a podporovat hodnoty. Jsou to hodnoty demokracie, dialog, vzájemná úcta, spolupráce, důvěra, důstojnost a slušnost. Za tyto hodnoty stáli lidé na náměstích v roce 1989 i v roce 2018,“ uvedli organizátoři vzpomínkových akcí.

Po pěti letech od vraždy uctí Kuciaka film, kniha i shromáždění

Evropa

K moci se dere Fico a fašisté

„Přišel jsem si připomenout hlavně to, jak jsme byli před pěti lety jednotní a jasně jsme věděli, že chceme ukončit vládu korupce a zločinu. Bohužel, dostali se k moci lidé, kteří uvrhli zemi do chaosu, a to pomáhá Ficovi a fašistům, aby se dostali k moci,“ řekl Novinkám Peter Janoviček z Bratislavy.

Památku dvou mladých lidí uctila také prezidentka Zuzana Čaputová, která položila kytici u památníku zavražděné dvojice v Bratislavě. Hlava státu zdůraznila, že země nesmí rezignovat na volání po slušnosti v politice. „Slušnost je to poslední, co nás při charakteristice slovenské politiky napadne. Lež se chce legitimizovat jako alternativní názor, u politiků často slova předbíhají myšlenky,“ upozornila Čaputová.

„Navzdory tomu nesmíme na slušnost rezignovat, hlavně nesmíme zapomenout na to, po čem jsme na náměstích před pěti lety volali, když se budeme opět rozhodovat například ve volbách,“ zdůraznila prezidentka.

Hlava státu ocenila vyšetřování podezření ze závažné kriminality, korupce či zneužívání moci v minulosti. „Množství kauz se vyšetřuje a některé jsou již uzavřené. Je to díky statečnosti mnoha vyšetřovatelů, prokurátorů a soudců,“ dodala Čaputová.

RTVS odvysílala ve svátek Ficův projev, ředitel odvolal vedení zpravodajství

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám